Üzleti tippek

A kkv-knek kedvez a készülő új társasági törvény

Akár két nap alatt cégük lehet az alapítóknak. Elhagyható lesz a teáor-szám, egyes részvénytársaságoknak azonban tőzsdeképessé kell válniuk.
Elkészült a gazdasági társaságokról (gt.) és a cégeljárásról szóló törvények koncepciótervezete. A leendő szabályozás tovább kívánja növelni a vállalkozóbarát szemléletet. Bővíti a társulók szerződéses autonómiáját, igyekszik megszüntetni egyes társasági formák jelenlegi túlszabályozását, csökkenti a társaságok adminisztratív és költségterheit, egyúttal gyorsítja a cégeljárást – nyilatkozta a Világgazdaságnak a kodifikációs bizottság elnöke.
 
Nincs kötelezettség

Sárközy Tamás hangsúlyozta, hogy a társasági jog megújítását nem követeli meg sem jogharmonizációs, sem egyéb adósság, nem sürgeti semmiféle kötelezettség. Mindössze arról van szó, hogy a gt.-n, mint minden más nagy gazdasági törvénynél, hat-nyolc évente általános felülvizsgálatot szükséges elvégezni.

A professzor kifejtette: az egyik legjelentősebb változás a kkv.-t, bt.-t – azaz a kisvállalkozásokat – érintő jelenlegi kötelező szabályok oldása, mivel ez társasági kultúránk színvonalát tekintve már nem okozhat problémát. Cél, hogy a kisebb cégek gyorsan és olcsón, kevesebb papírmunkával – közte például a teáor-szám mellőzésével – ügyvédi ellenjegyzés nélkül létrejöhessenek.

A tervezett egyszerűsített cégeljárásban néhány napon belül társasága lehet tehát annak, aki elfogadja a cégtörvény mellékletében rögzített szerződésmintát. A határidő még vita tárgya: lehet nyolc nap, de akár kettő is. A tervezet egyébként a komplikáltabb bejegyzéseknél is huszonegy napra csökkenti a határidőt. Kisebb kft.-nél ugyancsak mód nyílhat a rugalmasabb szabályozásra.

Egyszerűbb szabályok

Jóllehet a részvénytársaságoknál főszabályként a kötelező előírások érvényesülnének, a zártan működő rt.-nél viszonylag sok eltérést engedő rendelkezést látnak indokoltnak a szakemberek. Így a társaság belső szervezetére, működésére egyszerűbb szabályok vonatkoznának.
Vezetési rendszerük megválasztásában például több variációs lehetőséget kapnának, a vezető tisztségviselőkkel szemben is engedékenyebbek lennének, megszűnne egyebek közt a pozíció betöltésére szabott ötéves időkorlát.

A nyilvánosan működő rt.-nél viszont nagyon szigorú befektetővédelmi, tőkepiaci szabályokat tart szükségesnek a kodifikációs bizottság. E cégeknél, emelte ki Sárközy Tamás, megkövetelhető a tőzsdeképesség. Egyúttal be kell építeni a felelős vállalatvezetés, az úgynevezett corporate governance nemzetközi jogi irodalomban kialakított elveit. Ugyanezt a rendszert kívánatos bevezetni – cégformától függetlenül – a közpénzekből tevékenykedő valamennyi társaságra.

Felügyelet

A cégbejegyzési boom befejeződésével a cégbírói munkában – figyelemmel a meghonosodó elektronikus cégeljárásra is – az eddigi bejegyzéstörlés helyett az érdemi törvényességi felügyelet kerül előtérbe, amelyre eddig kevésbé volt kapacitás.

A cégbíró természetesen nem szólhat bele gazdaságossági, célszerűségi kérdésekbe: a jogszabályszerűséget és csak azt szabad vizsgálnia. Megfontolás tárgya, hogy peres ügyekben is cégbíró járjon el, ami fokozza a vele szemben támasztott szakmai követelményeket.

A hangsúlyosodó érdemi cégbírói tevékenység kiindulópont lehet ahhoz az utóbb nyilván nálunk is elterjedő nyugat-európai gyakorlathoz, melynek során a nagyvállalatok – bizonyos cégügyi tranzakciók előtt – kikérik a bíró véleményét. Nyugaton megvan ennek a kultúrája, Magyarországon korrupciót gyanítanának mögötte. De, hangsúlyozta Sárközy Tamás, nem azt beszélik meg, hogyan kell törvényt sérteni, hanem – gyakorta éppen a törvénysértés elkerülése végett – azt: bizonyos vitás megoldások esetében mit javasol a cégbíró.

Ajánlott videó

Az operatív törzs pénteki tájékoztatóján az is elhangzott, hogy sem az iskolákban, sem az óvodákban nem lesz gyermekfelügyelet, amíg be kell zárniuk. Müller Cecília drasztikus emelkedésről és rémisztő adatokról beszélt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.