Üzleti tippek

Nyár végétől drágul az autópálya-matrica

Ahogyan a sztrádák hossza nőtt, olyan mértékben drágulnak nyár végétől az autópálya-matricák – jelentette be Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter kedden. Idén 65 kilométernyi új autópálya épül, valamint 96 kilométerrel 543 kilométerre nőtt a matricás sztrádahálózat az M5-ös bevonásával.

Amennyivel a kifli nő, annyival nő az ára is – mondta Csillag István, amikor kedden bejelentette: a nyár végén az autópályák hosszának növekedésével arányosan drágulnak az azok használatához szükséges matricák is. A vignetták ára ez év elején – a különböző súlykategóriákban eltérő mértékben – 5-20 százalékkal emelkedett. Jelenleg a személyautósok a négynapos matricát 970, az éveset 30 500 forintért vásárolhatják meg; ez utóbbit a nyári áremelés nem érinti.

Idén mintegy harmadával nőtt a matricás utak hossza

Arról, hogy az áremelés hány százalékos lesz, a miniszter pontos számot nem közölt. A matricával használható autópályák hossza március 12-ig 447 kilométer volt, ekkor – az M5-ös bevonásával – 543 kilométerre növekedett. A gyorsforgalmi úthálózatról szóló törvény szerint ebben az évben további 65 kilométerre bővül a matricás rendszerbe tartozó autópályák hossza, egyebek mellett elkészül az M30-as Miskolcig.

A matricás autópályák hossza március 12-én 22 százalékkal nőtt, az újabb útépítések ezt az 543 kilométeres úthosszt mintegy 11,9 százalékkal növelik tovább. Az eredeti 447 kilométeres sztrádahossznál év végére 161 kilométerrel hosszabb autópályát használhatnak az autósok matricával, ami 36 százalékos növekedést jelent..

Kelendő a matrica

Az idén eddig eltelt nem egészen három hónapban igencsak kapósak voltak a matricák. Március 21-ig már 1,3 millió vignetta fogyott, az árbevétel meghaladta a 6,9 milliárd forintot, ami csaknem fele a tavalyi egész éves bevételnek. Idén csak januárban több mint 800 ezer matricát értékesítettek, míg tavaly az első hónapban kevesebb, mint négyszázezret. Ebben a hónapban huszadikáig már annyi matricát adtak el, mint tavaly egész márciusban.

A vignetták megnövekedett forgalma nagyrészt azzal magyarázható, hogy december elseje óta ismét kapható a négynapos matrica. A december elseje óta eladott csaknem 1,6 millió vignettából csaknem 1,1 millió volt a négynapos utazásra jogosító. A miniszteri sajtótájékoztatón részt vevő Kuncze Gábor SZDSZ-elnök szerint az adatok azt igazolják, hogy ha az autópálya és a matrica megfizethető, akkor az úthasználók inkább megvásárolják azt, mintsem kockáztatnák a lebukást és a bírságot. A politikus hozzátette: az autópálya-építés az állam számára is jó beruházás, hiszen kutatók elemzései szerint a sztrádaépítésre forintot minden egy forint öt forintnyi befektetést generál az elkészült autópálya térségében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik