Üzleti tippek

Munkahelyteremtő program: 446 pályázat 7 milliárdos igénnyel

A március közepén zárult központi munkahelyteremtő programra 446 pályázat érkezett be. A legtöbb pályázatot a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei vállalkozások/vállalkozók nyújtották be (50 db), a legkevesebbet a Vas megyeiek (1 db). Ez utóbbinak az a magyarázata, hogy a Vas megyei vállalkozások támogatására a Vas Megyei Munkaügyi Központ által korábban meghirdetett munkahelyteremtő pályázati lehetőséget március végéig meghosszabbították – tudatta az OBJEKTÍV Hírügynökséggel az FMM sajtófőosztálya.

A munkaügyi központok a pályázatok feldolgozását, értékelését megkezdték. Március végéig továbbítják javaslataikat, hogy a pályázatok támogatásáról Burány Sándor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter a pályázati kiírásban megjelölt határidőig dönthessen. Az összes pályázat támogatási igénye meghaladja a 7, 2 milliárd Ft-ot. A pályázatok értékelése az elmúlt napokban kezdődött, így csak később derül ki, valójában hány pályázat felelt meg a kiírás követelményeinek. Erről legkorábban április elején lehet nyilatkozni.

A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium február elején hirdetett pályázatot munkahelyteremtő beruházásokra mégpedig 2 milliárd forintos induló kerettel. A pályázaton a benyújtás időpontjában még el nem kezdett beruházásaikkal a Magyarországon bejegyzett vállalkozások vehettek részt. A vissza nem térítendő támogatás keretében – meghatározott normatívák alapján – az építési jellegű, valamint új gépek, berendezések, technológiák beszerzése, ingatlanok vásárlása során felmerült költségek számolhatók el.

A beruházási támogatás mértéke:
a) új munkahelyenként
– nem munkanélküli személy alkalmazása esetén 0,8 millió Ft,
– nyilvántartott munkanélküli felvétele esetén 1 millió Ft,
– hátrányos helyzetű térségben megvalósuló beruházás és egyúttal nyilvántartott munkanélküli felvétele esetén 1,2 millió Ft,
b) pályázatonként
– alapesetben 80 millió Ft,
– hátrányos helyzetű térségben, valamint gazdasági, foglalkoztatási szerkezetváltásban érintett térségben történő beruházás esetében 160 millió Ft,
– 300 fő feletti új munkahely létrehozása esetén az előző két pontban foglalt összegek további 100-100 millió Ft-tal növelhetők,
c) a beruházás keretében elszámolható költségek mértéke régiónként eltérő,
a támogatás intenzitása – más állami támogatásokkal együtt – nem haladhatja meg az elszámolható költségek 50 %-át (kis- és középvállalkozások esetében a 65 %-át).

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.