Üzleti tippek

Végső döntés a regisztrációs adóról – még magasabb lett

Az Országgyűlés hétfőn elfogadta a regisztrációs adóról szóló törvény módosítását, mely szerint május elsejétől az eddigi három- helyett nyolcsávos lesz a rendszer.

Az autók forgalomba állításakor fizetendő, eredetileg háromsávos adórendszer nyolcsávosra változik. A május 1-jétől hatályba lépő változtatás szerint az egyes kategóriákon belül a rosszabb környezetvédelmi besorolású gépjárművek regisztrációs adója 50 százalékkal magasabb lesz, mint a korszerűbb, a levegőt kevésbé szennyezőké. A módosítás nem tesz különbséget új és használt autó között.

A legalacsonyabb összegű regisztrációs adót az 1100 köbcentiméteres benzinmotoros és az 1300 köbcentiméteres dízelmotoros személyautók esetében kell fizetni: az ötös vagy annál jobb környezetvédelmi besorolásúak után 120 ezer forintot, ötösnél rosszabb környezetvédelmi osztályba tartozóknál 180 ezer forintot.

A legmagasabb kategóriában, a 3000 köbcentiméter feletti benzinmotoros és a 3500 köbcentiméter feletti dízelmotoros autók esetében az ötösnél magasabb besorolásúak adója 1 millió 800 ezer, az ötösnél rosszabbaké 2 millió 700 ezer forint lesz május 1-jétől.
A törvény február elsején lépett hatályba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik