Üzleti tippek

Külföldiek vásárolják a hazai ingatlanokat

A korábbi évek csökkenő számaival szemben tavaly újra emelkedésnek indult a külföldi magánszemélyek által Magyarországon vásárolt ingatlanok száma – derül ki a Belügyminisztérium hatósági és adminisztratív főosztálya által készített jelentésből. Külföldiek 2003-ban 5107, 2002-ben 4973, 2001-ben 6266 ingatlant vásároltak hazánkban.

A leginkább a németek

Az összeállításból kiderül, hogy az Európai Unió polgárai tavaly is jóval kevesebb ingatlant vettek, mint egy évvel korábban, erre elsősorban a három legnagyobb vásárlónak németek, osztrákok és hollandok lanyhuló érdeklődése a magyarázat. A három ország polgárai közül 2002-ben még 3903-an, míg tavaly csak 3585-en vettek ingatlant. Ugyanakkor nőtt az írek és a britek vásárlási kedve 2003-ban, de együttesen is csak 270-en vásároltak, szemben az egy évvel korábbi 148-al, így ez gyenge ellensúlynak bizonyult.

A tíz legnagyobb vásárlóként nyilvántartott náció között vannak az egyre nagyobb érdeklődést mutató románok; a keleti szomszédunkból érkező vevők száma csak tavaly mintegy százzal, 614-re növekedett. Ezzel a számmal az összesített listán a harmadik legtöbb vevőt adó országként szerepel Románia, megelőzve az EU-s listán fentebb harmadikként említett, ugyancsak hagyományosan sokat vásároló hollandokat is.

Felfutás

Összességében az Európai Unió polgárai közül kikerülő vásárlók aránya folyamatosan csökken. Bár részesedésük még mindig rendkívül magas: 2003-ban 72,99 százalék, 2002-ben 74,63 százalék, 2001-ben pedig 78,14 százalék volt az összes külföldiek által magánszemélyként megszerezett ingatlant tekintve.

Tavaly a hét nyugat-dunántúli megyében csökkent a vásárlások száma, ami jól magyarázható a német és az osztrák vevők elpártolásával, élénkült ellenben az érdeklődés Hajdú-Biharban és Bács-Kiskunban. A nyugati-országrészt azért nem kell félteni, megyéi a legkapósabbak között szerepelnek. Korábban, 2001-ben még Somogy volt az abszolút első, ezer külföldieknek eladott ingatlannal.

Emellett elmondható, hogy a tavalyi növekedést a budapesti ingatlanok iránti – évek óta bővülő – kereslet határozta meg, ugyanis amíg 2001-ben még csak 597, 2002-ben már 665, 2003-ban pedig már 742 ingatlant szereztek a fővárosban külföldiek. Általában a külföldiek ingatlanvásárlása az elsőtől a negyedik negyedévig folyamatosan növekszik, de a csatlakozás előtti roham miatt vélhetően az idén a második negyedév lesz a legerősebb.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik