Üzleti tippek

Kényszervállalkozók: az APEH megkímélné a munkaadót és a munkavállalót is

Egy törvényjavaslat szerint ha június harmincig megkötik a munkaszerződést, a munkavállalók is mentesülnek a retorziók alól. Ezt a változtatást az Országgyűléshez benyújtott pénzügyi törvény keretén belül eszközölné a Pénzügyminisztérium.

Bűnbánat

Egy indítvány szerint azonban azok a munkavállalók is mentesülnének a retorzió alól, akiket a munkáltatók színlelt szerződéssel vagy munkaszerződés nélkül foglalkoztattak, amennyiben az utóbbiak 2004 június harmincig munkaszerződést kötnek és biztosítottként nyilvántartásba veszik az adó- és járulékmegkerülési szándékkal féllegálisan vagy illegálisan foglalkoztatottakat. Erről ez év július 31-ig értesíteni kell az adóhatóságot, ellenkező esetben a munkáltató nem mentesül a társadalombiztosítási és adókötelezettségek visszamenőleges megfizetése alól.

Él a kedvezmény abban az esetben is, ha a vitatott jogviszony a munkaügyi, illetve az adóellenőrzéstől függetlenül megszűnt június harmincig. A moratórium előtti időszakot tehát nem vizsgálják az ellenőrök, ha az nem tár fel jogsértést a moratórium utáni időpontra vonatkozóan. A javaslat alapján nem élhetne viszont a kedvezménnyel az a foglalkoztató, amelynél a színlelt szerződéseket 2003 december 31-e után kötötték, vagy 2004. április harmincadika után kezdődött a munkaszerződés nélküli foglalkoztatás.

Kis összegű tartozások

Az APEH hátralékállományán belül évről évre nő a kis összegű – százezer forint alatti – tartozások száma, amelyek végrehajtásában a bírósági végrehajtók kaphatnak nagyobb szerepet a jövőben. Az indoklás szerint az adóhatóság a kapacitás korlátossága miatt elsősorban a nagy összeggel tartozókra veti ki hálóját.

A kis összegű tartozások behajtásában a bírósági végrehajtók ugyanakkor nagyobb – hatvan-hetven százalékos – sikerrel dolgoznak, s megjelenésüktől a fizetési fegyelem javulását várják. A PM szerint költségvetési kiadást nem vonna maga után a változás, a bírósági végrehajtók piaci alapon működnek, díjazásukat a behajtott összegből kell fedezniük.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.