Üzleti tippek

Jövő héttől dolgozzák ki a nemzeti versenyképességi programot

Az iparűzési adó átszervezésére, a gyorsforgalmi utak fejlesztésére, valamint a magasabb hozzáadott értéket előállító, jobban megfizetett munkát nyújtó befektetőkre épít a készülő nemzeti versenyképességi program. Csillag István gazdasági miniszter a magyar gazdaság versenyképességéről tartott előadást Győrött.

Tíz évre kitekintő nemzeti versenyképességi program összeállítása kezdődik jövő héten, amely összefoglalja, hogy miként lehet megfelelő feltételeket biztosítani a magyar gazdaság előnyeinek érvényesítésére – jelentette be Csillag István gazdasági miniszter a Megyei Jogú Városok
Szövetségének pénteki közgyűlésén Győrött.

A program alternatívákat vázol majd fel arról, hogy az adórendszerből kikerüljenek azok az elemek, amelyek gátolják a magyar gazdaság komparatív előnyeinek érvényre jutását.

Az iparűzési adóról, mint az önkormányzatok legfontosabb bevételi forrásáról a gazdasági tárca vezetője elmondta, kétféle útról érdemes gondolkodni. Az egyik szerint a jelenlegi gyakorlatot követve az iparűzési adót a továbbiakban is le lehetne vonni a nyereségadó alapjából. A másik lehetőség az lenne, hogy az iparűzési adó 16 százalékából durván 10 százalék lenne az önkormányzati bevétel, 6 százalék pedig a költségvetésbe kerülne.

Kiemelt szerepet kap a gyorsforgalmi utak fejlesztése

A magyar gazdaság dinamikus növekedését a kormány egyebek között a közlekedésfejlesztés felgyorsításával segíti – fogalmazott a miniszter. A következő három év kiemelt fejlesztései a gyorsforgalmi utak lesznek. Ezek megteremtik a hozzáférést a piacokhoz és a foglalkoztatás számára is új perspektívát nyitnak egyebek között Miskolcon, Nyíregyházán, Debrecenben, Szegeden.

A miniszter kitért az uniós finanszírozású burkolat megerősítési programra, amely – elmondása szerint – a keleti országrészre összpontosul. A kormány a következő két évben az ideinél nagyobb összegeket szeretne költeni útkarbantartásra, ugyanis az utak “katasztrofális” állapotban vannak. Hasonlóan rossz az önkormányzati kezelésben lévő utak állapota, ezért a 2007-től kezdődő uniós pénzügyi programba ezek felújítását is szeretnék beépíteni.

Adatbázis készül a befektetési lehetőségekről

Rövidesen a kormány asztalára kerül egy adatbázis építési javaslat, amelyben az elgondolások szerint szerepelnek a 2006-ig előirányzott infrastruktúra fejlesztések és egy helyről lehívható információk az ipari parkokról, befektetési lehetőségekről. A várhatóan fél éven belül elkészülő adatbázis a befektetés ösztönzését szolgálja. A miniszter szerint Magyarország elsősorban a magasabb hozzáadott értéket előállító, jobban megfizetett munkát nyújtó befektetőkre számít

Ajánlott videó

Olvasói sztorik