Üzleti tippek

Jövő héttől dolgozzák ki a nemzeti versenyképességi programot

admin

2004. 03. 22. 00:00

Az iparűzési adó átszervezésére, a gyorsforgalmi utak fejlesztésére, valamint a magasabb hozzáadott értéket előállító, jobban megfizetett munkát nyújtó befektetőkre épít a készülő nemzeti versenyképességi program. Csillag István gazdasági miniszter a magyar gazdaság versenyképességéről tartott előadást Győrött.

Tíz évre kitekintő nemzeti versenyképességi program összeállítása kezdődik jövő héten, amely összefoglalja, hogy miként lehet megfelelő feltételeket biztosítani a magyar gazdaság előnyeinek érvényesítésére – jelentette be Csillag István gazdasági miniszter a Megyei Jogú Városok
Szövetségének pénteki közgyűlésén Győrött.

A program alternatívákat vázol majd fel arról, hogy az adórendszerből kikerüljenek azok az elemek, amelyek gátolják a magyar gazdaság komparatív előnyeinek érvényre jutását.

Az iparűzési adóról, mint az önkormányzatok legfontosabb bevételi forrásáról a gazdasági tárca vezetője elmondta, kétféle útról érdemes gondolkodni. Az egyik szerint a jelenlegi gyakorlatot követve az iparűzési adót a továbbiakban is le lehetne vonni a nyereségadó alapjából. A másik lehetőség az lenne, hogy az iparűzési adó 16 százalékából durván 10 százalék lenne az önkormányzati bevétel, 6 százalék pedig a költségvetésbe kerülne.

Kiemelt szerepet kap a gyorsforgalmi utak fejlesztése

A magyar gazdaság dinamikus növekedését a kormány egyebek között a közlekedésfejlesztés felgyorsításával segíti – fogalmazott a miniszter. A következő három év kiemelt fejlesztései a gyorsforgalmi utak lesznek. Ezek megteremtik a hozzáférést a piacokhoz és a foglalkoztatás számára is új perspektívát nyitnak egyebek között Miskolcon, Nyíregyházán, Debrecenben, Szegeden.

A miniszter kitért az uniós finanszírozású burkolat megerősítési programra, amely – elmondása szerint – a keleti országrészre összpontosul. A kormány a következő két évben az ideinél nagyobb összegeket szeretne költeni útkarbantartásra, ugyanis az utak “katasztrofális” állapotban vannak. Hasonlóan rossz az önkormányzati kezelésben lévő utak állapota, ezért a 2007-től kezdődő uniós pénzügyi programba ezek felújítását is szeretnék beépíteni.

Adatbázis készül a befektetési lehetőségekről

Rövidesen a kormány asztalára kerül egy adatbázis építési javaslat, amelyben az elgondolások szerint szerepelnek a 2006-ig előirányzott infrastruktúra fejlesztések és egy helyről lehívható információk az ipari parkokról, befektetési lehetőségekről. A várhatóan fél éven belül elkészülő adatbázis a befektetés ösztönzését szolgálja. A miniszter szerint Magyarország elsősorban a magasabb hozzáadott értéket előállító, jobban megfizetett munkát nyújtó befektetőkre számít

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Bengaluru, 2018. április 18.
Gyertyás virrasztáson vesz részt egy nő egy csoportos nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett nyolcéves indiai lány emlékére Bengaluruban (korábban Bangalor) 2018. áprlilis 17-én. A nomád törzsben élő lány 2018 januárjában halt erőszakos halált az észak-indiai Dzsammu állam Kathua körzetében. (MTI/EPA/Dzsagadis Nv)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.