Üzleti tippek

Mégsem rostálják ki az evából az őstermelőket

Már készülnek azok a nyomtatványok, amelyekkel az APEH elnézést kér attól a több mint 2600 őstermelőtől, akiket egy jogértelmezéssel megpróbáltak kirostálni az evakörból.

Az Országgyűlés ugyanis március 8-án módosította az Eva-törvényt, és kihúzta belőle a félreértelmezhető paragrafust. Az elmúlt hetekben az adóhatóság több mint 2600 egyéni vállalkozót szólított fel arra: nyilatkozzék, hogy 2001-ben és 2002-ben, majd 2003-ban a termékértékesítések alkalmával kapott-e kompenzációs felárat.

Az APEH szerint ugyanis akik ilyen felárban részesültek, azok 2002 végén, majd tavaly is jogsértően jelentkeztek be az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) hatálya alá. Az adóhatóság felhívására több mint ezren válaszoltak az elmúlt hetekben, és ötszázan vallották azt, hogy felárat kaptak. A hivatal úgy tervezte, hogy őket a 2003-as esztendőre kizárja az evából, s adójukat a múlt esztendőre becsléssel állapítja meg. Az ügyintézés – országos kampány formájában – január eleje óta zajlott.

Azokat érintette, akik nem mezőgazdasági vállalkozók, hanem például könyvelők voltak, de amellett magánszemélyként a családi gazdaságban is dolgoztak. Vagy egyszerűen csak eladták a kertjükben termett paprikát, paradicsomot. A vételár egy része úgynevezett kompenzációs felár volt, amit nem az állam fizetett ugyan, de a felvásárló a felárnak megfelelő összeget az áfához hasonlóan levonhatta az adójából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik