Üzleti tippek

A leggyorsabbak már jelentkeztek

A gazdasági tárcához már beérkeztek az első uniós pályázatok: kis- és közepes cégek szeretnének támogatást nyerni. Március végéig valamenynyi felhívás megjelenik.

A következő három évben Magyarország az Európai Unió kohéziós (felzárkóztatási) és strukturális (fejlesztési) alapjaiból a magyar társfinanszírozással együtt 1365 milliárd forintot költhet el. Az idén 840 millió, azt követően egymilliárd, majd 2006-ban 1,3 milliárd eurót használhatnak fel a pályázók a Nemzeti Fejlesztési Terv keretében. Az idén rendelkezésre álló 840 millió eurónak még az optimista várakozások szerint is mindössze nyolc százalékát fizetik majd ki ténylegesen. Mint azt Baráth Etele, a Nemzeti Fejlesztési Hivatalért felelős államtitkár mondta, tavaly, az előcsatlakozási alapokból (Phare, Ispa, Sapard) összesen 250 millió eurónyi uniós támogatás talált gazdára. Az idén az összeg – kiegészülve az NFT felhasznált forrásaival – 350-400 millió euróra nőhet. Ez egyben azt is jelenti, hogy komolyabb volumenű kifizetések az idén még nem lesznek. A következő, második NFT keretében, 2007–2013 között a mostani 1365 milliárd forinthoz képest tízezermilliárd forintot kell majd fejlesztésekkel, programokkal lekötni.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztériumhoz beérkezett uniós pályázatok is azt bizonyítják, hogy a nagy fejlesztések nem az idén valósulnak meg. A pályázatokat a Nemzeti Fejlesztési Terv öt programját kezelő minisztériumok írják ki. A GKM-hez az NFT két programja tartozik: a gazdasági versenyképességi (Gvop), valamint a környezetvédelmi és infrastruktúra (Kiop). A Gvop céljaira ebben az évben százmillió, a Kiopra pedig 76 millió euró uniós pénz van. A GKM már valamennyi felhívását megjelentette, a jelentkezéseket február közepe óta fogadja el. A tárcánál elmondták: a húsz gazdasági versenyképességi és környezetvédelmi kiírásra az első két héten hatvan pályázat érkezett, habár telefonon már több százan érdeklődtek a részletekről. A legtöbb pályázó kis- és középvállalkozó, aki technológiai fejlesztésre kért támogatást. Az, hogy nyertek-e, áprilisban dőlhet el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik