Üzleti tippek

Az uniós cégek a magyar kkv-k felvásárlására készülnek

Piacszerzési céllal magyar kis- és középvállalkozásokat készülnek felvásárolni az európai uniós hasonló kategóriájú cégek. Az ITDH megbízott vezérigazgatója a tendencia felerősödésére számít. Szakemberek szerint nem tartani kell a folyamatoktól, hanem fel kell készülni rájuk.

Érezhetően megnőtt az európai uniós kis- és középvállalkozások érdeklődése hasonló kategóriájú magyar partnerek felvásárlása, illetve velük közös vegyesvállalat alapítása iránt – nyilatkozta a

Világgazdaságnak Spányik Péter. Az ITDH megbízott vezérigazgatója a tendencia felerősödését várja, miután május 1-jei uniós csatlakozásunk “ennek pszichológiai lökést ad”. Csak az elmúlt héten több spanyol, illetve olasz cég kereste fel ebből a célból a Magyar Kereskedelemfejlesztési és Befektetésösztönzési Közhasznú Társaságot. Céljuk – természetesen – a piacszerzés, ami a legnagyobb érték az üzleti világban, illetve egyes esetekben a versenyképesség növelése az ide kihelyezett termeléssel.

Az ITDH tapasztalatai szerint olyan, elsősorban gépipari magyar kkv-kat keresnek a külföldiek partnerként, amelyeknek megvan a gyártási tapasztalatuk s az a szakembergárdájuk, amely a külföldi fél által betelepített gépsorokat működteti. A másik keresett típusú magyar kkv-k azok, amelyek már maguk is kiléptek a nemzetközi színtérre, s piacokat szereztek, elsősorban a környező országokban. Általában néhány millió eurós értékű projektekről van szó, olyanokról, amelyek – legalábbis a kezdetekben – húsz-harminc fős gárdával dolgoznak.

Bővül vagy eltűnik

Ami a magyar vállalati fogadókészséget illeti: Spányik Péter úgy látja, a kiszemelt kkv megdöbben és megijed, tartva a bekebelezéstől. Pedig meg kell tanulnia, hogy két lehetősége van: vagy előremenekül és valamilyen formában bővül, vagy előbb-utóbb eltűnik. Az előre menekülés lehet partneri viszony létesítése, és nem is csak belföldön – hívja fel a figyelmet Spányik. Éppen olasz partnerekkel tárgyalva került szóba: el kellene kezdeni az olasz résztulajdonnal működő magyarországi vállalatok “kivitelét” a térség országaiba.

Konkrét tapasztalataink még nincsenek, tagjaink még nem jeleztek ilyen típusú érdeklődést – mondta lapunknak Farkas István. A Magyar Gépgyártók Országos Szövetségének (Magosz) főtitkára azonban hozzátette: “logikai úton” maguk is arra a következtetésre jutottak, hogy ez a folyamat felgyorsulhat. Farkas István is azt hangoztatta, hogy a “pszichológiai” gát, amely a kkv-kat eddig akadályozta, megszűnhet. A multik bárhová mennek, erősebbek az adott kormányoknál – magyarázta -, a kisebb cégek viszont tartottak az “idegen szokásoktól”, a piaci-jogszabályi környezet bizonytalanságától. A Magosz főtitkára szerint nem tartani kell a várható történésektől, hanem idejében fel kell készülni rájuk. Az uniós kkv-k érkezése nemcsak konkurenciát jelent, hanem üzleti lehetőségeket is hozhat a hazai vállalkozások számára – vázolta Farkas István.

Hasonlóan látja a helyzetet Parragh László. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke ugyanakkor úgy véli, a működő tőke beáramlásának speciális területe lesz a kkv-szektor. A multik bárhová képesek elmenni, ám az uniós kkv-k nem célozzák meg a Távol-Keletet, inkább a közelebbi, 5-6 órás autóútra lévő piacokat igyekeznek majd becserkészni – vélekedett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik