Üzleti tippek

Az uniós cégek a magyar kkv-k felvásárlására készülnek

Piacszerzési céllal magyar kis- és középvállalkozásokat készülnek felvásárolni az európai uniós hasonló kategóriájú cégek. Az ITDH megbízott vezérigazgatója a tendencia felerősödésére számít. Szakemberek szerint nem tartani kell a folyamatoktól, hanem fel kell készülni rájuk.

Érezhetően megnőtt az európai uniós kis- és középvállalkozások érdeklődése hasonló kategóriájú magyar partnerek felvásárlása, illetve velük közös vegyesvállalat alapítása iránt – nyilatkozta a

Világgazdaságnak Spányik Péter. Az ITDH megbízott vezérigazgatója a tendencia felerősödését várja, miután május 1-jei uniós csatlakozásunk “ennek pszichológiai lökést ad”. Csak az elmúlt héten több spanyol, illetve olasz cég kereste fel ebből a célból a Magyar Kereskedelemfejlesztési és Befektetésösztönzési Közhasznú Társaságot. Céljuk – természetesen – a piacszerzés, ami a legnagyobb érték az üzleti világban, illetve egyes esetekben a versenyképesség növelése az ide kihelyezett termeléssel.

Az ITDH tapasztalatai szerint olyan, elsősorban gépipari magyar kkv-kat keresnek a külföldiek partnerként, amelyeknek megvan a gyártási tapasztalatuk s az a szakembergárdájuk, amely a külföldi fél által betelepített gépsorokat működteti. A másik keresett típusú magyar kkv-k azok, amelyek már maguk is kiléptek a nemzetközi színtérre, s piacokat szereztek, elsősorban a környező országokban. Általában néhány millió eurós értékű projektekről van szó, olyanokról, amelyek – legalábbis a kezdetekben – húsz-harminc fős gárdával dolgoznak.

Bővül vagy eltűnik

Ami a magyar vállalati fogadókészséget illeti: Spányik Péter úgy látja, a kiszemelt kkv megdöbben és megijed, tartva a bekebelezéstől. Pedig meg kell tanulnia, hogy két lehetősége van: vagy előremenekül és valamilyen formában bővül, vagy előbb-utóbb eltűnik. Az előre menekülés lehet partneri viszony létesítése, és nem is csak belföldön – hívja fel a figyelmet Spányik. Éppen olasz partnerekkel tárgyalva került szóba: el kellene kezdeni az olasz résztulajdonnal működő magyarországi vállalatok “kivitelét” a térség országaiba.

Konkrét tapasztalataink még nincsenek, tagjaink még nem jeleztek ilyen típusú érdeklődést – mondta lapunknak Farkas István. A Magyar Gépgyártók Országos Szövetségének (Magosz) főtitkára azonban hozzátette: “logikai úton” maguk is arra a következtetésre jutottak, hogy ez a folyamat felgyorsulhat. Farkas István is azt hangoztatta, hogy a “pszichológiai” gát, amely a kkv-kat eddig akadályozta, megszűnhet. A multik bárhová mennek, erősebbek az adott kormányoknál – magyarázta -, a kisebb cégek viszont tartottak az “idegen szokásoktól”, a piaci-jogszabályi környezet bizonytalanságától. A Magosz főtitkára szerint nem tartani kell a várható történésektől, hanem idejében fel kell készülni rájuk. Az uniós kkv-k érkezése nemcsak konkurenciát jelent, hanem üzleti lehetőségeket is hozhat a hazai vállalkozások számára – vázolta Farkas István.

Hasonlóan látja a helyzetet Parragh László. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke ugyanakkor úgy véli, a működő tőke beáramlásának speciális területe lesz a kkv-szektor. A multik bárhová képesek elmenni, ám az uniós kkv-k nem célozzák meg a Távol-Keletet, inkább a közelebbi, 5-6 órás autóútra lévő piacokat igyekeznek majd becserkészni – vélekedett.

Ajánlott videó

Az operatív törzs pénteki tájékoztatóján az is elhangzott, hogy sem az iskolákban, sem az óvodákban nem lesz gyermekfelügyelet, amíg be kell zárniuk. Müller Cecília drasztikus emelkedésről és rémisztő adatokról beszélt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.