Üzleti tippek

Óriási károkat okoz az üzleti kémkedés

Az üzleti hírszerzés, az ipari kémkedés, az illegális termékmásolás és a számítógépes bűnözés évente több milliárd forint kárt okoz a magyar cégeknek és közvetett módon a nemzetgazdaságnak.

Az üzleti hírszerzés, az ipari kémkedés, az illegális termékmásolás és a számítógépes bűnözés évente több milliárd forint kárt okoz a magyar cégeknek és közvetett módon a nemzetgazdaságnak – mondta Orbán Róbert, az Opengates Hungary Kft. ügyvezető igazgatója sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

Elmondta, hogy a PricewaterhouseCoopers (PwC) 2003. évi felmérése szerint világszerte átlagosan 2,2 millió dolláros vesztesége származik egy cégnek abból, hogy alkalmazottai, üzlettársai vagy vevői megkárosítják. Magyarországon ez az érték 108 nagyvállalat felsővezetőinek válaszai alapján a cégek 7 százalékánál haladta meg az egymillió dollárt.

Több bűncselekmény

A magyar válaszadók 39 százaléka állította, hogy cégénél már korábban történt jelentős gazdasági bűncselekmény. “Ez 10 százalékos emelkedést jelent a két évvel korábbi PwC-felmérés óta, és 5 százalékponttal magasabb a nyugat-európai, 2 százalékponttal a keletközép-európai régió átlagánál” – mondta Orbán Róbert.

Úgy vélte, a nagyobb gyakoriság következhet abból is, hogy a magyar cégeknél jó a felderítés hatékonysága, ám ennek ellentmond az a tény, hogy a megelőzés esetlegesebb. Utalt arra, hogy Magyarországon kevéssé elterjedt a vállalati etikai kódex, belső jelentési rendszerek gyakorlatilag nem léteznek és a vezetők sem vesznek részt a visszaélések felismerését segítő tréningeken.

A felmérések szerint Magyarországon a leggyakoribb gazdasági bűncselekmény a hűtlen kezelés és az ipari kémkedés, a megkérdezett nagyvállalatok 51, illetve 30 százaléka mondta azt, hogy volt már ilyen bűncselekmény áldozata. Harmadik helyen az illegális termékmásolás áll, amely a megkérdezett cégek 18 százalékát érinti, de komoly problémát okoz már a számítógépes bűnözés is, amely 16 százalékot képvisel.

A cégek harmada áldozat

Orbán Róbert szerint a gazdasági bűncselekmények kapcsán Magyarországon az áldozattá vált cégek harmada, Nyugat-Európában csaknem negyede számolt be üzleti kapcsolatai károsodásáról, hírneve sérüléséről. Még nagyobb a rombolás a munkatársak moráljában: a magyar válaszadók 67 százaléka, a nyugat-európaiak négytizede ítélte úgy, hogy az ilyen esetek csökkentik az alkalmazottak megbízhatóságát.
Orbán Róbert elmondta: a gazdasági bűncselekmények megelőzésében kívánnak segítséget nyújtani a vállalatoknak március 30-án az Üzleti hírszerzés és elhárítás című konferencia és kiállítás megszervezésével. A konferencián előadást tart James G. Short, a Nemzetközi Testőr Szövetség főigazgatója, az üzleti hírszerzés múltjáról, jelenéről és jövőjéről, Fekete Miklós, a PwC senior menedzsere pedig a gazdasági bűnözés magyarországi tapasztalatairól.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.