Üzleti tippek

Jóval alacsonyabb a vártnál a folyó fizetési mérleg hiánya

A folyó fizetési mérleg hiánya 163 millió euró volt az idén januárban – közölte a Magyar Nemzeti Bank. A piaci elemzők ennek majdnem a duplájára számítottak.

A piac januárra 241 millió eurós hiányt jelzett előre. A januári folyó mérleg adat még nem tartalmazza az újrabefektetett jövedelmeket – közölte a jegybank.

A tavaly decemberi hiány 437 millió euró, az éves 4,584 milliárd euró volt. Figyelembe véve a 2004. február 10-én közzétett, első tizenegy havi vámstatisztikát a korrigált éves hiány 4,168 milliárd eurót tett ki. Tavaly januárban a folyó fizetési mérleg 200 millió euró deficittel zárt.

A szezonális hatásoktól megtisztított adatok szerint tovább folytatódott a 2003. második félévben elkezdődött hiánycsökkenés. A folyó fizetési mérleg egyenlegének alakulásában 2004. januárban is a 2003 második félévétől megfigyelhető, csökkenő tendenciájú áruforgalmi hiány játszott döntő szerepet. A jövedelmek és a viszonzatlan átutalások egyenlege kiegyensúlyozott képet mutatott januárban is. A vizsgált hónapban az adósságot nem generáló tőketételeknél – a közvetlen tőkebefektetésekhez kapcsolódó 96 millió euró forrásbeáramlás és 205 millió euró forráskiáramlás mellett – összességében a nettó forráskiáramlás 138 millió euró volt.

2004. januárban az áruforgalomban megjelenő kiadási többlet 3063 millió euró export és 3107 millió euró import egyenlegeként alakult ki. A kivitel 256 millió euróval, a behozatal 200 millió euróval magasabb az előző év azonos havi adatánál. A szezonális hatásoktól megtisztítva, az előző hónaphoz képest az export növekedése meghaladja az import növekedési ütemét. A szezonálisan kiigazított egyenleg januárban 100 millió euróval kisebb az előző havi adatnál.

2004. januárban az idegenforgalom bevételi többlete 18 millió euró volt. A szezonális hatások kiszűrésével számított idősor alapján az idegenforgalom egyenlegének a trendje az elmúlt hónapokban növekedő bevételi többletet mutat. A vizsgált hónapban az idegenforgalmon kívüli szolgáltatások kiadási többlete 129 millió euró volt. A szezonális hatások kiszűrésével számított idősor alapján az idegenforgalmon kívüli szolgáltatások egyenlegének trendje folyamatosan növekvő kiadási többletet mutat.

A tőkebefektetésekhez kapcsolódó 52 millió euró nettó jövedelemkiáramláson belül a profitjellegű nettó kifizetés 4 millió euróval nagyobb, az adósság típusú befektetésekhez kapcsolódó nettó kamatkiadás 34 millió euróval kisebb az előző évi értéknél. A viszonzatlan folyó átutalások januári 35 millió euró bevételi többlete 10 millió euróval marad el a tavaly januárban regisztrált értéktől.

Januárban a nem adóssággeneráló finanszírozás formájában megjelenő tőkemozgások egyenlege 138 millió euró kiáramlást mutatott. A tulajdonosi részesedés formájában megvalósuló közvetlen tőkebefektetések értéke a magyar befektetők 205 millió euró külföldre irányuló és a külföldi befektetők 96 millió euró, Magyarországra irányuló tőkebefektetésének eredményeként alakult ki. A tulajdonviszonyt megtestesítő portfólió befektetéseknél jelentkező nettó forgalom 28 millió euró forráskiáramlást mutatott. 2004. január végén a jegybanki tartalékok értéke 10,7 milliárd euró volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik