Üzleti tippek

Átalakítanák a mikrohitelt – megemelt hitelkeret és futamidő

A Magyar Vállalkozásfejlesztési alapítvány átalakítaná a mikrohitel rendszerét: ötmillió forintra növekedne a maximális hitelösszeg és ezzel arányosan növekednének a futamidők is. Az MVA szerint erre azért van szükség, mert az elmúlt évben mindenhol csökkent a kereslet a kisvállalkozói hitel iránt.

Megnyílt a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (MVA) kisvállalkozói ügyfélszolgálati irodája szerdán Budapesten, az MVA székházában.
Az iroda a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarával együttműködve minőségbiztosítási, finanszírozási és informatikai témákban nyújt felvilágosítást és tanácsadást a vállalkozóknak. Az MVA székházba költözött óbudáról a Budapesti Mikrohitel Iroda is, amely eddig több mint egy milliárd forint értékben nyújtott mikrohitelt 342 budapesti vállalkozás számára. A BMI március végéig 345 millió forint hitelkeretet használhat fel, amelyből 115 vállalkozást támogathatnak hitellel.

Nagyobb hitelösszeg, hosszabb futamidő

Az MVA átalakítaná a jelenlegi rendszert, mert mikrohitel iránti kereslet az elmúlt évben az ország minden részén csökkent. Az erről szóló javaslatot szakmai egyeztetéssel elkészítették és beterjesztették a gazdasági tárcához. A tervezet szerint lerövidülne a hitelezési folyamat, 3 millióról 5 millióra emelkedne a felvehető maximális összeg és a futamidő is arányosan növekedne. A forgóeszközre fordítható hányad 20 százalékról 50 százalékra növekedne. A mikrohitel program az elmúlt 12 évben országosan több mint 22 ezer mikro- és kisvállalkozás beruházásait segítette, több mint 31,2 milliárd forinttal.

Uniós tanácsadás kisvállalkozóknak

Kkv-k számára fejleszt ügyfélszolgálati hálózatot a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Közép-magyarországi regionális szervezete is, Budapesten és Pest megyében összesen tizenkét iroda várja a kisvállalkozókat. A kis- és középvállalkozások európai uniós felkészítését információs tanácsadással, pályázati és banki tanácsadással segítik. A tanácsadást minden vállalkozás igénybe veheti, a fizetős szolgáltatások a VOSZ-tagoknak kevesebbe kerülnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik