Üzleti tippek

GKI: szépülő növekedési kilátások

A januári 3,5 százalékkal szemben legújabb prognózisában 3,7 százalékos éves GDP-növekedést vár 2004-re a GKI Gazdaságkutató Rt. Az intézet azonban a 2004-es fogyasztói árindexet a januári 6,2 százalékról ugyancsak felfelé, 6,7 százalékra módosította.

A külső tényezők kedvezően hatnak a magyar exportra, ezért felfelé módosította az idei GDP-re vonatkozó előrejelzését az intézet – jelentette ki Vértes András, az intézet elnöke. A gyorsuló amerikai konjunktúra magával húzza az Európai Uniót is, így az EU gazdasági növekedése az idén 1,5-2 százalék, Németországé a tavalyi stagnálás után 1-1,5 százalék lehet.

Felpörög az ipar motorja

A GKI előrejelzése szerint 2004-ben az ipari termelés mind az első, mind a második félévben 10 százalékkal nő. Tavaly az első félévben 3,9, a másodikban 8,9 százalék volt a növekedés. A mezőgazdaságban – átlagos időjárást feltételezve – 6-7 százalékos növekedést vár a GKI. A beruházásoknál is a tavalyi 3,1 százaléknál erőteljesebb felfutást prognosztizál az intézet, igaz, a most közzétett 7 százalékos növekedés a költségvetési megszorítások nyomán 1 százalékkal alacsonyabb a januári prognózisnál.

Az EU módszertan szerinti, (ESA-95-nek megfelelő,) GDP-arányos államháztartási hiány mértékét most is 4,6 százalékra teszi a GKI, akárcsak januárban. Ennek összetevői azonban az elmúlt hónapokban változtak.

Kevesebb adó, több takarékosság

Az adó- és járulékbevételek 150 milliárd forinttal elmaradnak a tervezettől, emellett mind a kamatkiadásoknál, mind számos támogatási tételnél együttesen 100-100 milliárd forinttal lesz nagyobb az államháztartás terhe a korábban vártnál. A mérleg másik oldalán áll a takarékossági csomag 180 milliárdja, s mivel a GDP a tervezettnél gyorsabban nő, így a 170 milliárd forintos többletdeficit a GDP 4,6 százalékának felel meg – vezette le az “egyenletet” Vértes András.

A háztartások jövedelmének alakulásában fordulat következik be 2004-ben. A bruttó béremelkedés a korábbinál szerényebb 7-8 százalék körül alakul, a reálbérek és a fogyasztás pedig mérséklődnek. A lakosság tavaly nagyon keveset, csupán a GDP 0,2 százalékának megfelelő összeget takarított meg, idén azonban a magas kamatok meghozzák a spórolási kedvet, és a lakossági megtakarítások elérik a GDP 3 százalékának megfelelő összeget.

Magasabb infláció, alacsonyabb kamat

Kissé beárnyékolja a derűs képet az infláció gyorsuló növekedése. A GKI januárban 6,2 százalékos inflációt jósolt az idei évre, ezt az előrejelzést azonban az első hónap adatainak láttán 6,7 százalékra módosította. A helyzet késő tavasszal lesz a legrosszabb, amikor az áremelkedés 7-7,5 százalékra gyorsul, év végére azonban 6 százalékra esik vissza – vélekedik Vértes András.

A GKI elnöke szükségesnek tartotta a monetáris politika mielőbbi kiigazítását, hogy a jegybanki alapkamat 10 százalék alá kerülhessen, ami a mérsékelné a költségvetés kamatterheit. A GKI 2004 végére 9,5 százalékos alapkamatot, 9,3 százalékos 3 hónapos, illetve 9 százalékos 1 éves referenciahozamot prognosztizál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik