Üzleti tippek

A stratégia elfogadása után készülhet turizmustörvény

A nemzeti turizmus-fejlesztési stratégia első munkaváltozata hamarosan az Országgyűlés idegenforgalmi bizottsága elé kerül – jelentette be a testület ülésén Pál Béla. A turisztikai államtitkár szerint csak annak elfogadása után érdemes a turizmustörvénnyel foglalkozni.
Pál Béla elmondta: az elmúlt év a belföldi turizmus élénkülését, valamint a külföldi vendégek számának csökkenését, összességében a turisztikai mutatók romlását hozta.

A magyar vendégforgalom eredménye így is kisebb mértékben csökkent, mint a nemzetközi átlag: Európában 1,2 százalékos volt a visszaesés, hazánkban ennél néhány tized százalékponttal kisebb.

Sikeres turizmus-diplomácia

Az államtitkár szerint hazánk az elmúlt évben nagyon sikeres turizmus-diplomáciai tevékenységet folytatott. Példaként említette, hogy hazánk elnyerte a jóváhagyott célország státuszt Kínában, folytatódott a visegrádi országok (Cseh- és Lengyelország, Szlovákia, valamint hazánk) turisztikai együttműködése, továbbá azt, hogy hazánk adhat otthont az idei Európai turizmus fórumnak.

Az Európai Unió legjelentősebb idegenforgalmi tanácskozását Brüsszel és Velence után rendezik meg Budapesten, vagyis a csatlakozó országok közül elsőként Magyarország lehet a házigazda. Az Európai turizmus fórumra október 14-15-én hazánkba jönnek az unió idegenforgalommal foglalkozó politikusai-döntéshozói, az ágazat legjelentősebb világszervezetei és legnagyobb vállalkozásai. “A konferencia nemcsak arra nyújt lehetőséget, hogy megosszuk egymással a csatlakozás tapasztalatait, hanem arra is, hogy hazánk bemutathassa turisztikai vonzerejét, kínálatát” – hangsúlyozta Pál Béla.

Hamarosan elkészül a turizmusfejlesztési stratégia

Az államtitkár beszámolójában megemlítette: elkészült a nemzeti turizmus-fejlesztési stratégia első munkaterve, amelyet hamarosan az Országgyűlés idegenforgalmi bizottságának tagjai, majd a szakmai szervezetek, a regionális idegenforgalmi bizottságok és a megyei önkormányzatok illetékesei is megismerhetnek. Pál Béla szerint ez a stratégia azért különösen fontos, mert a 2007-2013 közötti nemzeti fejlesztési tervben szereplő turisztikai célokat ez alapján fogalmazzák majd meg.

A turizmustörvénnyel Pál Béla szerint ennek a stratégiának az elfogadását követően kell foglalkozni. Mint mondta, az ágazatra vonatkozó jogszabály olyan kerettörvény lehet, amely egyebek mellett azt fogja szabályozni, hogyan kell együttműködnie az ágazat érdekében az államnak, az önkormányzati szférának és a szakma képviselőinek. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy az ágazat helyzetét leginkább befolyásoló jogszabályok – például az adó- vagy a költségvetési törvények – megalkotása nem a turizmust irányító gazdasági tárca feladata.

Az áfa csökkentését szeretné a szakma

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a kormányzat célja a turizmus bevételi aktívumának növelése. Ennek érdekében a szakmai szervezetek véleménye alapján olyan javaslatcsomagot készítettek, amelyről a közeljövőben tárgyal a gazdasági kabinet. Ebben szerepel többek között az ifjúsági turizmus fellendítését szolgáló, valamint az általános forgalmi adó csökkentésére irányuló javaslat.

Pál Béla ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy az ágazat bevételtermelő képességét számos piaci tényező is befolyásolja. Példaként említette a szállodai árakat, amelyeket a piaci verseny igencsak alacsonyra szorított, valamint azt, hogy a külföldi vendégforgalom fellendüléséhez – és itt Prágát említette példaként – a fapados légitársaságok megjelenése elengedhetetlenül fontos.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik