Üzleti tippek

Újabb elmarasztalás hazánknak

A Financial Times tegnapi cikke arra figyelmeztet, hogy az Európai Unióba májusban belépő országok közül hazánkban volt a deficit mértéke a legnagyobb. A magas hiányra és az abból adódó veszélyekre az Európai Központi Bank (EKB) is felhívta a figyelmet, javaslatuk szerint a kormányzati kiadásokat mihamarabb csökkenteni kell, mert a deficit mértéke komoly pénzügyi problémákat okozhat az unióban.

Magyarország
magas államháztartási hiánya és a gazdasági egyensúlytalanságok miatt ismételt kritikákat fogalmazott meg az EKB, valamint a bank véleményét elemző Financial Times. A tekintélyes brit gazdasági lap idézi az EKB legutóbbi nyilatkozatát, mely szerint a májusi csatlakozás után a magas hiány komoly pénzügyi problémát, sőt válságot is jelenthet az unió számára. A bank továbbá arra figyelmeztet, hogy azokban a belépő országokban, ahol magas a költségvetés hiánya, azonnali teendőket kell végrehajtani a pénzügypolitika terén.

A
deficitet mérséklő uniós javaslatok között szerepel a kormányzati kiadások mielőbbi csökkentése. Az EKB úgy látja, hogy a kiugróan magas deficit okai elsősorban a gazdaság szerkezeti problémáiban keresendők. Annak érdekében, hogy a hiány mértéke a maastrichti egyezményben meghatározott három százalék alá kerüljön, további reformok szükségesek, a jelenlegi elosztási rendszert pedig előrelátó szempontok alapján kell megváltoztatni – áll az EKB elemzésében.

A
Gazdasági és Üzleti Kutató Központ véleménye szerint az idei évre meghatározott deficit számai még tarthatónak tűnnek, ugyanakkor fennáll annak az esélye, hogy nem megfelelő pénzügypolitika esetén bizalmi válság alakuljon ki. Mint ismeretes, nemrég a Fitch-intézet is éles kritikákat fogalmazott meg hazánkkal szemben: a nemzetközi hitelminősítő szerint Magyarország GDP-arányos államadóssága a 2001-ben mért 52 százalékról a múlt év végére 57 százalékra emelkedett, amely mutató nagyon magas az A kategóriás adósok 44 százalékos középérté-kéhez képest.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik