Üzleti tippek

Evakiskaput zárt be a pénzügyi tárca

Az áfatörvény tegnapi végszavazásán formába öntötték a VPOP-ről szoló törvényjavaslatot. Szakértők szerint a módosítások későn történtek meg, több gyakorlati kérdés tisztázatlan maradt.
Hétfőn szokatlan hévvel folytatta az EU-jogharmonizáció miatt szükségessé vált gazdasági szabályok megalkotását az Országgyűlés: a képviselők elfogadták az áfatörvény módosítását, és zárószavazásra alkalmas formába öntötték a vám- és pénzügyőrségről (VPOP) szóló törvényjavaslatot. Továbbra is sok a bizonytalanság a május elsejével bevezetendő új áfa- és vámjogszabályok területén, számos gyakorlati kérdés megoldatlan – állítja René Bijvoet, a PricewaterhouseCoopers üzlettársa.

Adminisztratív problémák

A problémák többsége adminisztratív jellegű. Magyarország e téren csak úgy tud versenyelőnyre szert tenni, ha a közvetett adók befizetési rendszerét egyszerűsíti, így az országból szolgáltató, logisztikai központ válhat. Közép-Kelet-Európában szinte bizonyosan az az ország szerezheti meg ebben az ágazatban a vezető szerepet, amelyiknek a kormánya először látja be a jogszabályok egyszerűsítésének szükségességét.
Magyarországnak a merev áfaszabályozáson kéne változtatnia, ezen a döntésen múlik, hogy az országot csak tranzitként használják majd a cégek, vagy központot is létesítenek itt – véli René Bijvoet. A logisztikai központot létesítők nem állami szubvencióra, hanem egyszerűsítésre számítanak.

Áfa az evásoknak

Szokatlanul nagy vita kísérte az áfatörvény zárószavazását: Font Sándor MDF-es képviselő azzal vádolta meg a kormányt, hogy a házszabállyal ellentétesen lényegi kérdésekben is módosította a végleges szöveget. Font külön kiemelte azt az indítványt, amely szerinte a 25 százalékos áfa megfizetésére kötelezte volna az ez alól mentességet kapott evásokat.
Egy speciális esetről van szó, és a változtatás nem érint minden evást – mondta válaszában Veres János PM-államtitkár. Az áfát a május elsejével hatályba lépő jogszabály szerint csak a gépjárművet importáló evásoknak kell megfizetniük, és csak a tranzakció után; a PM ezzel egy kiskaput zárt be – tette hozzá Veres. Egy szintén az utolsó pillanatban érkezett módosítás miatt azok a termelők is eva-adóalannyá válhatnak, akik az elmúlt években igénybe vették a kormány által biztosított kompenzációs felárat.
Továbbra is a költségvetés bevételi terveinek megvalósítása és a bűnüldözési tevékenység jelenti a VPOP legfontosabb feladatait, ezek mellett a pénzügyőröknek ki kell venni a részüket az illegális drogok és a csempészet elleni küzdelemből – jelentette ki Veres. A csak kétharmados döntésekkel meghozható új VPOP-szabályozást többpárti egyeztetés előzte meg. Erre szükség is volt, mivel a benyújtott törvényszöveget ellenzéki oldalról többen is úgy értelmezték, mint amely erősíteni kívánja a pénzügyminiszter felügyeleti szerepét a VPOP felett. Az alkotmányos alapjogokat is érintő részeket végül egyhangúlag fogadták el a képviselők.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.