Üzleti tippek

Telefonadót tervez a pénzügyi tárca

admin
admin

2004. 03. 08. 00:00

A jelenlegi szabályok szerint a céges vonal magán célú használata természetbeni juttatásnak minősül, így utána járulék- és adófizetési kötelezettség is keletkezik.

Július 1-jétől kezdve már csak 3000 forintnyi tételes adóval lehet megváltani a vállalati telefonok magán célú használatát – ezt is tartalmazza az a törvényjavaslat, melyet pénteken nyújtott be az Országgyűléshez a pénzügyi tárca. A tervezett tételes adó fővonalanként értendő, és a kifizetőt terheli. Cserébe a cégek elfelejthetik a jelenlegi gyakorlatot, mely szerint a telefonszámlát terhelő áfának csak a 70 százaléka számolható el a vállalkozás költségei közt.

A törvényjavaslat lehetőséget adna arra is, hogy – aki szeretné – akár januárig visszamenőleg ezen formában váltsa meg a magán célú telefonhasználat közterheit. A jelenlegi szabályok szerint ugyanis a céges vonal magán célú használata természetbeni juttatásnak minősül, így utána járulék- és adófizetési kötelezettség is keletkezik. A gyakorlatban azonban nagyon kevés cég tartja nyilván a magánbeszélgetéseket, és még ennél is kevesebb az, amelyik hajlandó megfizetni a természetbeni juttatások után járó közterheket.

Azon fővonalaknál, melyek havi számlája nem éri el a 6 ezer forintot, nem kell kifizetni mind a 3 ezer forintot. A javaslat szerint ugyanis a tételes adó összege a telefonszámla fele, de legfeljebb 3000 forint lenne.
Az alapvetően a cégautóadó logikáját követő telefonadó alól csak úgy lehetne kibújni, ha a vállalkozás bizonyítaná (például részletes híváslistával), hogy az adott vonalon nem történt magán célú hívás. A javaslat csak a költségelszámolást végző cégeket érinti. Az átalányadózókra, az egyszerűsített bevételi nyilvántartást vezető evásokra és az őstermelőkre nem vonatkozik az elképzelés.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Saudi soldiers stand guard as a Saudi air force cargo plane, carrying aid, lands at an airfield in Yemen's central province of Marib, on February 8, 2018. (Photo by ABDULLAH AL-QADRY / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.