Üzleti tippek

Drága és modern lesz a posta

A Magyar Posta Rt. áremelési javaslatát az informatikai és a pénzügyi tárca megalapozottnak ítélte, az emelés mértékét átlagosan tíz százalékban maximálta. Ezzel egyidőben új szolgáltatásként jelenik meg az elsőbbségi küldemény, amelynek bevezetése kiváltja az expressz szolgáltatást, azonban annál jóval olcsóbb.

A Magyar Posta Rt. a szolgáltatások minőségi színvonalának emelése, valamint a termékszerkezet korszerűsítése, és egy kedvezőbb szolgáltatás bevezetése érdekében tarifaváltoztatást kezdeményezett. A javaslatot az Informatikai és Hírközlési Minisztérium a Pénzügyminisztériummal egyeztetve felülvizsgálta, és széles körű közigazgatási egyeztetésre bocsátotta.

Mivel a Magyar Posta Rt. költségvetési támogatásban nem részesül, a javaslatot az IHM megalapozottnak ítélte, és a Pénzügyminisztérium egyetértésével az áremelés átlagos mértékét tíz százalékban maximálta. Az áremelkedés éves mértéke – tekintettel a márciusi hatálybelépésre – 8,3 százalék. A tarifaemelés inflációra gyakorolt hatása éves szinten 0,16 százalék. Az árváltozást ebben az évben további hatósági árnövekedés nem követi.

Egységes helyi és a távolsági tarifák, új súlykategória

A tarifaemeléssel egy időben a helyi és távolsági levelek tarifája egységessé válik. A tarifaegységesítés következtében egyes esetekben az átlagot meghaladó mértékű tarifaváltozás várható, amelyet ellensúlyozandó, a szolgáltató új súlykategóriát vezet be (egyéb levél ötven grammig). Az újonnan létrehozott kategóriába tartozó küldemények tarifaszintje a tavalyi ár alatt marad.

Az Expresszt kiváltja az elsőbbségi küldemény

Ezzel egyidejűleg új szolgáltatásként jelenik meg a Magyar Posta Rt. levélportfoliójában az elsőbbségi küldemény, amelynek bevezetése kiváltja az expressz szolgáltatást is a levélforgalomban.
Ennek köszönhetően az eddigi 340-370 forint díjú szolgáltatást az ügyfelek 90-160 forint áron vehetik igénybe, közel hasonló színvonal mellett.

A Magyar Posta Rt. új díjszabását a postahivatalokban – a hatályba lépést megelőzően – írásos formában teszi közzé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik