Üzleti tippek

Jelentősen nő az ifjúsági turizmus támogatása

A Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium a tavalyi 183 millióval szemben az idén 357 milliót fordít pályázatok útján az ifjúsági szálláshelyeket működtető vállalkozások, szervezetek és táboroztatók támogatására. Korszerűsítésre pedig a költségvetés turisztikai célerőirányzatainak öt százalékát, több mint 200 millió forintot szánnak.

A majd 3 milliós gyermek- és ifjúsági korosztály részvétele a turizmusban alig több mint 50 százalékos. Ez az arány jelentősen rosszabb az uniós országok 90-95 százalékánál, de a hazai, 80-as évek elejére jellemző kedvező szinttől is messze elmarad. Felmérések szerint az érintett korosztály körében bár az igény jelentős a turizmusra de – leginkább anyagi okok miatt – erre mégis ritkán kerül sor.

Állami szerepvállalás

A fiatal turisták jelentős része nem rendelkezik önálló jövedelemmel, ezért kiemelt fontosságú az állami támogatások és a kedvezmények igénybevételének lehetősége. Ocsovai Tamás, a Gyermek,- Ifjúsági és Sportminisztérium (GYISM) gyermek és ifjúsági ügyekért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy biztosítani kell a megfelelő jogszabályi hátteret, ezért rendezni kell a nonprofit szféra és a vele összemosódó szürkegazdaság ügyeit is.

Ma az országban 121 kifejezetten ifjúsági turisztikai szállás – üdülő, tábor és kollégium – van. Nem a szálláshelyek számát kell növelni, hanem megfelelő EU-s szintre kell javítani a minőségüket, ezért infrastrukturális fejlesztésekre van szükség, amihez kormányzati támogatás elengedhetetlen, mert a szálláshelyek és táborok fenntartói nem tőkeerősek, az amortizáció viszont gyors. Idén erre a célra a költségvetés turisztikai célelőirányzatának öt százalékát, azaz több mint 200 millió forintot fognak fordítani.

Tavaly összesen 32 ezer külföldi fiatal üdült hazánkban. A GYISM, valamint a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) az idén azt szeretné elérni, hogy az üdülési csekkeket az ifjúsági szálláshelyeken és táborokban is be lehessen váltani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik