Üzleti tippek

Jelentősen nő az ifjúsági turizmus támogatása

A Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium a tavalyi 183 millióval szemben az idén 357 milliót fordít pályázatok útján az ifjúsági szálláshelyeket működtető vállalkozások, szervezetek és táboroztatók támogatására. Korszerűsítésre pedig a költségvetés turisztikai célerőirányzatainak öt százalékát, több mint 200 millió forintot szánnak.

A majd 3 milliós gyermek- és ifjúsági korosztály részvétele a turizmusban alig több mint 50 százalékos. Ez az arány jelentősen rosszabb az uniós országok 90-95 százalékánál, de a hazai, 80-as évek elejére jellemző kedvező szinttől is messze elmarad. Felmérések szerint az érintett korosztály körében bár az igény jelentős a turizmusra de – leginkább anyagi okok miatt – erre mégis ritkán kerül sor.

Állami szerepvállalás

A fiatal turisták jelentős része nem rendelkezik önálló jövedelemmel, ezért kiemelt fontosságú az állami támogatások és a kedvezmények igénybevételének lehetősége. Ocsovai Tamás, a Gyermek,- Ifjúsági és Sportminisztérium (GYISM) gyermek és ifjúsági ügyekért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy biztosítani kell a megfelelő jogszabályi hátteret, ezért rendezni kell a nonprofit szféra és a vele összemosódó szürkegazdaság ügyeit is.

Ma az országban 121 kifejezetten ifjúsági turisztikai szállás – üdülő, tábor és kollégium – van. Nem a szálláshelyek számát kell növelni, hanem megfelelő EU-s szintre kell javítani a minőségüket, ezért infrastrukturális fejlesztésekre van szükség, amihez kormányzati támogatás elengedhetetlen, mert a szálláshelyek és táborok fenntartói nem tőkeerősek, az amortizáció viszont gyors. Idén erre a célra a költségvetés turisztikai célelőirányzatának öt százalékát, azaz több mint 200 millió forintot fognak fordítani.

Tavaly összesen 32 ezer külföldi fiatal üdült hazánkban. A GYISM, valamint a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) az idén azt szeretné elérni, hogy az üdülési csekkeket az ifjúsági szálláshelyeken és táborokban is be lehessen váltani.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.