Üzleti tippek

Törvénykezési hajrá a csatlakozás előtt

Az európai parlamenti választások miatt rövidre szabott tavaszi parlamenti ülésszakon jó néhány gazdasági törvény megtárgyalását tervezik, amelyek többségének elfogadására a májusi csatlakozás miatt van szükség.

Nem lesz könnyű a tavasz sem a vállalkozások számára, hiszen alig, hogy megismerték a januártól hatályba lépett legfontosabb törvényeket és egyéb szabályokat, máris kezdhetik az egészet elölről: az Európai Unióhoz történő jogharmonizáció jegyében a csatlakozás finisében még egy sor jogszabály-módosítást kell elsajátítaniuk.

Jogharmonizációs célú törvénymódosítások:
– a Vám és Pénzügyőrségről szóló törvényjavaslat (tvj.),
– a termőföldről szóló tv. módosítása.,
– a fogyasztóvédelemről szóló tv. módosítása,
– a környezetvédelmi termékdíjról szóló tv. módosítása,
– az Európai Csalásellenes Hivatal által Magyarország területén végzett vizsgálatokról szóló tvj.,
– a foglalkoztatással összefüggő egyes törvények módosítása,
– az áfa-törvény módosítása,
– egyes adótörvények jogharmonizációs célú módosítása,
– az európai részvénytársaságról szóló tvj.,
– egyes pénz- és tőkepiaci tárgyú törvények módosítása

A tavaszi ülésszakát február közepén elkezdő Országgyűlés már márciusban egy sor gazdasági törvény elfogadására készül. A határidő sürget, hiszen az államháztartási törvény szerint a gazdasági szereplőire kötelezettséget jelentő jogszabályokat a hatályba lépés előtt 45 nappal ki kell hirdetni, hogy legyen kellő idő a felkészülésre. Ez az oka annak, hogy az áfa-törvény módosítását még februárban kezdték meg a képviselők, ám terveik szerint március közepére már el is fogadják. De nemcsak az áfa-törvény, hanem más adótörvények is változnak májustól, amelyeket együtt, az egyes adótörvények jogharmonizációs célú módosításáról szóló törvényjavaslat keretében tárgyal márciustól a parlament.

Változik néhány szervezetről szóló törvény is: így például az Állami Számvevőszékről is, valamint módosulnak a jegybanktörvény bizonyos szakaszai is.

A gazdasági tárgyú törvények mellett várhatóan még márciusban elfogadják a képviselők az EU-hoz történő csatlakozással összefüggő deregulációval kapcsolatos feladatokról szóló javaslatot is. Ezzel a kormány célja, hogy az európai közösségi jognak teljes körűen megfeleljen a magyar szabályozás. A törvénymódosítás egyfajta „salátacsomag”, hiszen tartalmazza – mások mellett – a nemesfém tárgyakról szóló tvr. deregulációját, a köztisztviselői törvény, a külföldre utazásról szóló törvény, valamint a külföldi bizonyítványok és oklevelek elismeréséről szóló törvény módosítását is. Ugyancsak salátacsomagként tárgyalja az Országgyűlés egyes szociális és egészségügyi tárgyú törvények módosítását. Ennek keretében változik – például – a gyógyszertörvény, a reklámtörvény, a családtámogatási törvény, a szociális ellátásokról szóló törvény, az egészségügyről, valamint a gyógyszertárak létesítéséről szóló törvény is.

S hogy a foglalkoztatáshoz kapcsolódó törvényeket se kelljen külön-külön tárgyalni a képviselőknek, itt is egy „szuszra” 5-6 törvényt is módosítanak. Így a foglalkoztatási törvényt, a munka törvénykönyvét, a közalkalmazotti törvényt, s a munkavédelemről szóló jogszabályt is.

Az ingatlan-nyilvántartásról szóló törvényjavaslat keretében a kormány az ingatlan-nyilvántartási eljárást egyszerűbbé, a földhivatali eljárásokat hatékonyabbá igyekszik tenni.

Nem marad érintetlenül az elektronikus aláírásról szóló törvény sem. A változásokkal a kormányzat célja, hogy az elektronikus aláírás minél szélesebb körben és mindenki számára hozzáférhető legyen, s hogy egységes elektronikus aláírás terjedjen el a társadalmi, üzleti szférában és a közigazgatásban is.

A kormány – úgy tűnik, hogy – nem tétlenkedik az adórendszer egyszerűsítésével, legalábbis a jogalkotási programjában már májusban szerepel az adózással és járulékfizetéssel kapcsolatos adminisztrációs kötelezettségek egyszerűsítését célzó törvényjavaslat elfogadása.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik