Üzleti tippek

Nem lesz olcsóbb a kötelező májustól

Akik abban bíznak, hogy a májusi uniós csatlakozás után a szomszédos Szlovákiában a jelenleginél akár 40 százalékkal olcsóbban is megköthetik kötelező gépjármű-biztosításukat, azoknak valószínűleg csalódniuk kell – reagált az olcsóbb biztosításról szerdán megjelent hírekre a Népszabadság.

Az EU közös piacán a biztosítók elméletileg határon átnyúló szolgáltatásokat minden különösebb nehézség nélkül végezhetnek majd, a piacfoglalás azonban korántsem annyira egyszerű, mint első pillantásra tűnik – állítja a lap. Ha egy külföldi biztosító akár egy biztosítást is értékesít Magyarországon, meg kell felelnie a magyar jogvédelmi követelményeknek, így egy kötelező biztosítás esetében hozzá kell járulnia a biztosítók közös káralapjához, be kell jelentkeznie a Belügyminisztérium központi adatbázisába, az országban ügyfélszolgálatot kell nyitnia.

Ezek azonban még csak a formai nehézségek. A nagyobb akadály az, amiért a Magyarországon működő cégek sem készülnek átlépni a határt a szomszédos Ausztria vagy Németország felé, holott a kötelezőért ott háromszor annyit kell egy autósnak fizetnie. A biztosítás árát ugyanis az adott ország árszintje határozza meg elsősorban. Márpedig egy gépkocsival okozott személyi sérülés után fizetett kárösszeg, de a jármű javíttatásának költsége is többszöröse tőlünk nyugatra a Magyarországon fizetett költségeknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik