Üzleti tippek

Visegrádi megbeszélés a mezőgazdaságról és az élelmiszeriparról

A négy visegrádi ország mezőgazdaságának és élelmiszeriparának helyzetéről tanácskozott az Európai Unióhoz (EU) történő csatlakozás kapcsán kedden délután a dél-morvaországi Brünnben a cseh, a lengyel, a magyar és a szlovák szakminiszter, illetve államtitkár.

“Egyeztettük a felkészülés egyes lépéseit és véleményt cseréltünk a tapasztalatokról, illetve a konkrét problémákról” – mondta az MTI prágai tudósítójának Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter. Kifejtette: a konkrét kétoldalú, illetve többoldalú probléma megvitatása mellett – lengyel kollégájának például felvetette a sertéskereskedelem ügyét – érdekegyeztetésre is sor került, hiszen az uniós csatlakozás kapcsán, s az unióban is számos közös érdeke van a régió országainak.

A magyar miniszter szerint szükséges lenne megállapodni abban is, hogy a visegrádi, illetve a CEFTA tagállamai ne egymás kárára próbáljanak megszabadulni mezőgazdasági termékfeleslegeiktől.
Ami a magyar-cseh mezőgazdasági és élelmiszeripari kereskedelmet illeti Németh úgy vélte, hogy sikeresen fejlődik, s egyre több magyar árut sikerül elhelyezni a cseh piacon.

A megbeszélésre a Salima nemzetközi élelmiszeripari kiállítás megnyitója napján került sor. Az idén a bemutatón 41 ország 1200 vállalata képviselteti magát.

Németh Imre Brünnben találkozott Joe Walsh ír mezőgazdasági és élelmiszeripari miniszterrel, valamint az Európai Bizottság élelmiszeripari és állategészségügyi irodájának igazgatójával, Cohn Gaynarral is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik