Üzleti tippek

Eladók az APEH kinnlevőségei

Kiírta kinnlevőségeinek behajtására szóló második pályázatát az adóhatóság. Most több mint 11 milliárd forint értékű tartozás engedményezését lehet megvásárolni.

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) felszámolás alatt álló cégek tartozásának engedményezésére írta ki immár második pályázatát, összesen 11,3 milliárd forint értékben. Az engedményezés értéke minimum egy százalék. A követelés 5 milliárd forint adótartozásból, 1,5 milliárd forint járuléktartozásból, illetve 4,8 milliárd forint késedelmipótlék- és bírságtartozásból áll össze. 

Az ajánlatokat a pályázati csomag megvásárlását követően március 5-ig lehet benyújtani. A beérkezett pályázatokat március 10-én bírálják el, részletek az APEH honlapján olvashatók. Nem képezik az engedményezés tárgyát a felszámolás alatti követelések, a központi költségvetést, az elkülönített állami pénzalapokat, illetve a helyi önkormányzatot megillető követelések, amelyek behajtására az APEH csak az adózás rendjéről szóló törvényben szabályozott megkeresési eljárás alapján jogosult.

Nem engedményezhetők továbbá a vám- és jövedéki követelések, az állami kezesség beváltásából és az agrárgazdasági kezesség beváltásából eredő követelések, a korengedményes nyugdíjjal kapcsolatos követelések, valamint a közvetlen vagy közvetett állami tulajdonban lévő cégekkel szembeni követelések sem, illetve ahol a felszámolás alatt egyezségkötés van folyamatban. A hivatal három év szünet után tavaly nyáron kezdte újra pályázat útján értékesíteni kinnlevőségeit.

Az első csomag a 2002 első negyedévében indult felszámolásokat tartalmazta, az ezekkel szembeni mintegy 9 milliárd forint értékű tartozás engedményezését a Magyar Követeléskezelő (MKK) Rt. nyerte el nyílt liciten. Az MKK 111 millió forintot fizetett az adóhatóságnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik