Üzleti tippek

Tízezer európai cég környezeti adataiban böngészhetünk

admin
admin

2004. 02. 26. 00:00

Elkészült az uniós tagállamok ipari üzemeinek környezeti adatait bemutató internetes adatbázis. Az EPER névre hallgató gyűjteményben mostanáig mintegy tízezer céget regisztráltak, márciustól pedig a magyar vállalatokkal kapcsolatos információk is megjelennek a világhálón.

Az Európai Bizottság elkészítette a nagy ipari üzemek környezeti adatait tartalmazó európai rendszer, vagyis az EPER (European Pollutant Emission Register) honlapját. Az első alkalommal publikált adatbázis az integrált szennyezés-megelőzésről és csökkentésről (Integrated Pollution Prevention and Control – IPPC) szóló irányelv hatálya alá tartozó 10 ezer, uniós és norvég cég éves, küszöbérték feletti, levegőbe és vízbe jutatott szennyezőanyag-kibocsátását tartalmazza.

Az EPER keresőjének segítségével információkat kaphatunk a tagállamok, a cégek vagy akár az egyes iparágak 2001. évi szennyezőanyag-emissziójáról. A honlapról ezenkívül elérhetőek a részes államok nemzeti környezetvédelmi nyilvántartásai is.

Magyarország a csatlakozó országok közül elsőként és mostanáig egyedüliként társult az EPER adatbázishoz. A 87 hazai üzem adatait tartalmazó jelentés várhatóan március végén kerül fel a honlapra. A zöldtárca márciusban saját weboldalt is indít, amelyen az EPER magyar vonatkozású információi olvashatóak majd.

Az Európai Bizottság háromévente fogja nyilvánosságra hozni a cégek kibocsátási adatait. Ennek megfelelően hazánknak a többi tagállammal együtt 2006-ban kell benyújtania a következő jelentést, ami a 2004. évi állapotokról számol majd be.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Egerszalók, 2016. szeptember 13.
Az Egerszalóki Gyógy- és Wellnessfürdő - Saliris Spa és Konferencia Hotel épülete a Forrás út 4. szám alatt. A vizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Ennek jelentőségét felismerve épült a Saliris Resort gyógyszálloda. 
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.