Üzleti tippek

Tízezer európai cég környezeti adataiban böngészhetünk

Elkészült az uniós tagállamok ipari üzemeinek környezeti adatait bemutató internetes adatbázis. Az EPER névre hallgató gyűjteményben mostanáig mintegy tízezer céget regisztráltak, márciustól pedig a magyar vállalatokkal kapcsolatos információk is megjelennek a világhálón.

Az Európai Bizottság elkészítette a nagy ipari üzemek környezeti adatait tartalmazó európai rendszer, vagyis az EPER (European Pollutant Emission Register) honlapját. Az első alkalommal publikált adatbázis az integrált szennyezés-megelőzésről és csökkentésről (Integrated Pollution Prevention and Control – IPPC) szóló irányelv hatálya alá tartozó 10 ezer, uniós és norvég cég éves, küszöbérték feletti, levegőbe és vízbe jutatott szennyezőanyag-kibocsátását tartalmazza.

Az EPER keresőjének segítségével információkat kaphatunk a tagállamok, a cégek vagy akár az egyes iparágak 2001. évi szennyezőanyag-emissziójáról. A honlapról ezenkívül elérhetőek a részes államok nemzeti környezetvédelmi nyilvántartásai is.

Magyarország a csatlakozó országok közül elsőként és mostanáig egyedüliként társult az EPER adatbázishoz. A 87 hazai üzem adatait tartalmazó jelentés várhatóan március végén kerül fel a honlapra. A zöldtárca márciusban saját weboldalt is indít, amelyen az EPER magyar vonatkozású információi olvashatóak majd.

Az Európai Bizottság háromévente fogja nyilvánosságra hozni a cégek kibocsátási adatait. Ennek megfelelően hazánknak a többi tagállammal együtt 2006-ban kell benyújtania a következő jelentést, ami a 2004. évi állapotokról számol majd be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik