Üzleti tippek

Tavaly 5.900 milliárd forintot gyűjtött be az APEH

Az adó- és járulékbevétel tavaly 5.900 milliárd forint volt, ami 12,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit – közölte az Országgyűlés Költségvetési Bizottságának szerdai budapesti ülésén az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) elnöke.

Az adóhivatal összességében teljesítette az adóbevételi előirányzatokat – mondta Király László György. Az szja-bevételek elmaradtak ugyan a költségvetési előirányzattól, azonban 1.274 milliárd forintról így is 1.314 milliárd forintra emelkedtek egy év alatt – közölte.

Az általános forgalmi adóból azonban sikerült a módosított előirányzatot meghaladni, ami 30 százalékos növekedést jelentett 2002-höz képest. Az áfa-bevétel tavaly közel 1.700 milliárd forint volt – mondta az APEH elnöke. Király László György közölte: az APEH tavaly megkezdte tevékenysége és szervezete átfogó korszerűsítését, ami öt-tíz évre meghatározhatja munkáját. Az adóhivatal ezzel komoly lépést tett az adóigazgatás korszerűsítésére – mondta.

Egy kérdésekre válaszolva Király László György közölte: még nincsenek adatai arról, hogy az adózók tavaly milyen mértékben vették igénybe a lakáshitel- és a Sulinet- kedvezményeket. Erre csak az adóbevallások feldolgozása után, a nyár elején lehet majd választ adni – mondta az adóhivatal elnöke. Az adóhivatal tavaly időben és pontosan eleget tett tájékoztatási kötelezettségének, így nem játszhatott szerepet László Csaba pénzügyminiszter lemondásában – közölte Király László György.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik