Üzleti tippek

Megállapodott a gazdákkal az agrártárca

Szerdán éjszaka megszületett a megállapodás a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, valamit a demonstráló gazdák képviselői között. A gazdák ezáltal többmilliárdos többletforráshoz jutnak, és a kormány garanciális elemekkel is ellátta támogatási ajánlatait.

Szerdán éjjel fél 10-kor megszületett a megállapodás az Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) és a demonstráló gazdák képviselői között. A tárgyalók bejelentették: a tiltakozó gazdák nem demonstrálnak tovább, és nem tartják meg sem a csütörtökre, sem a péntekre meghirdetett nagygyűlést – közölte Dékány András, az Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) szóvivője a megállapodás megkötését követően.

Kormánytámogatás garanciákkal

A megállapodás az eredetileg előterjesztett csomaghoz képest újat nem tartalmaz – mondta a szóvivő. Annyi változás azonban mégis van, hogy a termelők azt kérték: minden kormányzati támogatási ajánlatot részletesen és garanciális elemekkel ellátva rögzítsen a megállapodás.

Így lett végül is az ötoldalas dokumentumból nyolcoldalas megállapodás.
A megállapodás révén a gazdálkodók több milliárd forintos többletforráshoz jutnak, valamint olyan járulékos intézkedések lépnek életbe, amelyek a termelők gazdasági tevékenységének feltételeit tovább javítják. A megkötött megállapodás mindhárom problémás ágazatra – a tejre, a sertésre és a baromfira – egyaránt vonatkozik.

Búcsú a reggeli italoktól

Dékány András kiemelte: a megállapodás aláírását segítette az a tény, hogy Szanyi Tibor, az agrártárca politikai államtitkára konzultált több áruházlánc vezetőjével. Ennek hatására a Spar Magyarország, a CBA, az Auchan és a Metro vállalta, hogy azonnali hatállyal megszünteti a “reggeli italnak” nevezett tejimitátumok forgalmazását.

Áttekintve ugyanis a tejpiac helyzetét, a szaktárca illetékesei arra a következtetésre jutottak, hogy ez a termék nagyban közrejátszott a magyar tejpiac szétzilálásában. Ezzel összefüggésben Draskovics Tibor pénzügyminiszter már a szerda délutáni kormányszóvivői sajtótájékoztatón bejelentette, hogy ezeknek a tejimitátumoknak az áfáját – az általános forgalmi adóról szóló törvény mostani módosítása során – 25 százalékosra emelik.

Dékány András közölte: a megállapodást Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter, Nagy Tamás, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének elnöke, Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke, Paulina László, a Baromfitartók Országos Nagygyűlésének ügyvivő testületi tagja, valamint Mádl István, a Tejtermelők Országos Nagygyűlésének ügyvivő testületi tagja írta alá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik