Üzleti tippek

Folytatódik a gazdademonstráció

Nem született megállapodás a gazdák, valamint a feldolgozóüzemek és az agrártárca képviselői között. Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter közölte: a tárgyalásokon az a furcsa helyzet állt elő, hogy a kormány és a termelők megbízottai meg tudtak állapodni minden feltételben a napirenden szereplő három kritikus – a tej, a sertés és a baromfi – termékpálya tekintetében is, ám a tejfeldolgozók nem tudták azokat a minimális igényeket garantálni, amelyek a tej átvételekor a termelők számára a létbiztonságot jelentették volna.

A miniszter szerint a megállapodás már jórészt készen volt, és ezt hiúsította meg a tejfeldolgozók makacssága. A tejágazatot feszítő gondok közül egy kérdéskörben születhetett volna megállapodás – vélte Németh Imre -, az, hogy a tejfelesleget az agrártárca 2,5 milliárd forint fejében levezeti. Ez literenként 40 forintos exporttámogatást jelentett volna. Ennek feltétele azonban az volt, hogy a feldolgozók 68 forintos felvásárlási árat adjanak a termelőknek. Erre azonban nem voltak hajlandók. A tárgyalásokon szóba került még a 65 forintos átvételi ár is, de több feldolgozó még ezt is elutasította.

Egyetértés van, megyegyezés nincs

Németh Imre jelezte, hogy az agrárium gondjainak orvoslásáról csak csomagban lehet a kormánnyal megállapodni, külön-külön nem. Ezért nem született egyezség, pedig egyetértés volt abban, hogy a sertéstartóknak az elkövetkező három évre 1600 forintról 2000 forintra emelik állatonként az úgynevezett állatjóléti támogatást. Emellett a Hajdú-Bét beszállítói olyan hitellehetőséget kapnak gondjaik áthidalására, garanciavállalással, amely akkor is lehetővé teszi számukra a kölcsön felvételét, ha annak nincs fedezete.

Németh Imre utalt arra is, hogy egy esetleges megállapodás keretében a mezőgazdasági termelők számos további kedvezményhez is juthattak volna. Példaként említette, hogy a termelőknek még a tavasszal 50 milliárd forintot tudott volna az agrárkormányzat kifizetni, továbbá a kistermelők, az őstermelők és az egyéni vállalkozók számára is el lehetett volna különíteni egy 30 milliárd forintos hitelkeretet, amelyet csak ők vehettek volna igénybe.

Engedményeket tett a kormány az áfa tekintetében is, tehermentesíthető lett volna e kötelezettség alól a SAPARD program, valamint a közvetlen EU-kifizetések nemzeti kiegészítése és a teljes, a múlt évről áthúzódó determinációs összeg. De azok az állattartók is mentesültek volna kötelezettségeik teljesítése alól, akik szerették volna befejezni e tevékenységet.

A tárca nyitott a megegyezésre

A miniszter hangsúlyozta: a megállapodás 90 százalékban elkészült, ám a tejfeldolgozók makacssága akadályozta meg a teljes egyezséget. Hangsúlyozta: az agrártárca továbbra is nyitott a megegyezésre, és keresi a megoldást a tejágazat gondjaira. Jelezte, hogy szerdán a tárgyalásokról tájékoztatni fogja a kormányt.

Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) elnöke a megbeszéléseket értékelve elmondta: sem a kormány, sem a termelői kör nem tanulta meg azt a módszert, hogy miként lehet kezelni a multinacionális nagyvállalatokat, ezért teljesen új rendszerben kell szemlélni az ügyeket. A MAGOSZ elnöke szerint eredményt csak nyomásgyakorlással lehet elérni, mert ezek a cégek eltökéltek abban, hogy minél nagyobb haszonra tegyenek szert, és inkább a termelőkkel, mint a kereskedőkkel harcol az árakért.
Jakab István közölte, hogy a demonstráció tovább folytatódik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik