Üzleti tippek

Balaton-kártya bevezetésé tervezik

A kedvezményeket nyújtó Balaton-kártya kísérleti bevezetésére készül ez év nyarán a Magyar Turizmus Rt. – jelentette be Oláh László termék-igazgató Siófokon, a hatodik turisztikai napokat megnyitó szakmai tanácskozáson. Ha sikerül a kártyát a nyáron kísérleti jelleggel bevezetni, kiderül, mennyire támogatják a vállalkozók. Csak akkor használható jól a kártya, ha az érdekelt cégek részt vállalnak a kedvezmény-rendszer működtetésében – hangsúlyozta az igazgató.

A tanácskozáson Székely György, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Turisztikai Hivatalának a vezetője a balatoni térség kommunális gondjainak a megoldására új szervezet létrehozását javasolta. Bóka István, a tóparti önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség elnöke azonban úgy vélekedett, hogy van éppen elég szervezet, amely a Balaton-régióhoz tartozó 164 település ügyeivel foglalkozik, új szervezése helyett inkább arra lenne szükség, hogy a Balaton Fejlesztési Tanácsot feladatokkal s főként pénzzel lássák el.

A vendégek igényeihez alkalmazkodó új balatoni stratégiát szorgalmazott Dancs Zoltán, a Pannon Consulting Group elnöke. A keszthelyi gazdasági tanácsadó szervezet vezetője elmondta azt is, hogy a Balatonnál a kereskedelmi szálláshelyek számát – a szállodai szolgáltatások minőségének lényeges javításával – 33.000-ről 50.000-re kellene növelni.

Az idényjellegű balatoni idegenforgalom átalakításához a lellei, az épülő szemesi és a tervezett további három tóparti élményfürdő befedésére, egész évben használhatóvá tételére is szükség lesz, a szakember megítélése szerint mindez néhány éven belül megvalósulhat.

Gruber Attila fideszes országgyűlési képviselő, az európai parlamentbe delegált megfigyelők egyike a tanácskozáson elmondta, hogy tudomása szerint a kormányzat takarékossági intézkedéseinek az áldozata lesz a sármelléki repülőtér, amelynek a fejlesztésére a költségvetés eredetileg 650 millió forintot szánt.

Többen hangoztatták azt a véleményüket, hogy a tó vízszintjétől függetlenül elsőrendű feladat a Balatonnál a fövenyfürdők karbantartása, a strandok előtti iszap kotrása.

A VI. Siófoki Turisztikai Napok nyitányaként csütörtökön a Vértes Szállóban megtartott szakmai tanácskozást követően pénteken a művelődési központban vásár nyílik mintegy félszáz, idegenforgalomban érdekelt cég részvételével, vasárnap pedig a Residence Szállóban szakmai fórumot rendeznek.

Hamvas Péter, a négynapos siófoki idegenforgalmi rendezvény főszervezője a csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, a turisztikai vásár díszvendége Jordánia és az észak-magyarországi régió, s képviseltetik magukat Siófok külföldi testvérvárosai is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik