Üzleti tippek

Uniós támogatások – mégis visszaigényelhető lesz az áfa?

admin
admin

2004. 02. 20. 00:00

Magyarország európai uniós csatlakozása nyomán várhatóan az áfa-törvény módosítása is szükségessé válik – mondta Balogh András, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) osztályvezetője egy csütörtök esti fórumon, amelyet az ITDH és a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara rendezett.

Az áfa-szabályok megváltoztatása alighanem májusban válik esedékessé, ezért máris történtek bizonyos kormányzati kezdeményezések.
A módosításkor a GKM például indítványozni fogja, hogy töröljék el azt a rendelkezést, amely megszüntette az áfa-visszaigénylés lehetőségét az európai uniós támogatásoknál. Ez ugyanis – mint az a csütörtöki fórumon elhangzott –, számos cégnek okoz nehézséget, és gyakorlatilag a vállalkozások által megszerzett európai uniós támogatások egynegyedének lefaragását jelenti.

Érdekesség egyébként: a szóban forgó támogatások nagyobbik része származik az EU-tól, egy kisebb részt a magyar kormány bocsát rendelkezésre, de az áfa-visszaigénylés megszüntetése révén ennek a „magyar résznek” a zömét visszaveszi a magyar állam.

Ugyancsak felvetésként elhangzott – a fórumon résztvevők tették fel a kérdést -, hogy miért jelent többletpontszámot egy pályázat elbírálásakor, ha a korszerűsítéskor új alkalmazottakat vesz fel a cég. A vállalkozók szerint ugyanis a technikai modernizáció éppen azt jelenti, hogy kevesebb munkaerőre van szükség. Balogh András válaszában elmondta, hogy mindez a brüsszeli pályázatkiírók szempontja volt, márpedig az Európai Unió számára nemcsak a modernizáció, hanem a foglalkoztatottság szintjének emelése is igen fontos.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Egerszalók, 2016. szeptember 13.
Az Egerszalóki Gyógy- és Wellnessfürdő - Saliris Spa és Konferencia Hotel épülete a Forrás út 4. szám alatt. A vizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Ennek jelentőségét felismerve épült a Saliris Resort gyógyszálloda. 
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.