Üzleti tippek

Uniós támogatások – mégis visszaigényelhető lesz az áfa?

Magyarország európai uniós csatlakozása nyomán várhatóan az áfa-törvény módosítása is szükségessé válik – mondta Balogh András, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) osztályvezetője egy csütörtök esti fórumon, amelyet az ITDH és a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara rendezett.

Az áfa-szabályok megváltoztatása alighanem májusban válik esedékessé, ezért máris történtek bizonyos kormányzati kezdeményezések.
A módosításkor a GKM például indítványozni fogja, hogy töröljék el azt a rendelkezést, amely megszüntette az áfa-visszaigénylés lehetőségét az európai uniós támogatásoknál. Ez ugyanis – mint az a csütörtöki fórumon elhangzott –, számos cégnek okoz nehézséget, és gyakorlatilag a vállalkozások által megszerzett európai uniós támogatások egynegyedének lefaragását jelenti.

Érdekesség egyébként: a szóban forgó támogatások nagyobbik része származik az EU-tól, egy kisebb részt a magyar kormány bocsát rendelkezésre, de az áfa-visszaigénylés megszüntetése révén ennek a „magyar résznek” a zömét visszaveszi a magyar állam.

Ugyancsak felvetésként elhangzott – a fórumon résztvevők tették fel a kérdést -, hogy miért jelent többletpontszámot egy pályázat elbírálásakor, ha a korszerűsítéskor új alkalmazottakat vesz fel a cég. A vállalkozók szerint ugyanis a technikai modernizáció éppen azt jelenti, hogy kevesebb munkaerőre van szükség. Balogh András válaszában elmondta, hogy mindez a brüsszeli pályázatkiírók szempontja volt, márpedig az Európai Unió számára nemcsak a modernizáció, hanem a foglalkoztatottság szintjének emelése is igen fontos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik