Üzleti tippek

Hazai és uniós támogatás a felnőttképzésre

A kormány a foglalkoztatáspolitikai stratégiájában kiemelten kezeli a felnőttképzést. Idén a munkaerő-piaci képzésre 7,2 milliárd forintot különítettek el, ami 75 ezer fő oktatását teszi lehetővé, valamint rendelkezésre áll – 2004 és 2006 között – az Európai Unió jelentős, 191 milliárd forintos hozzájárulása is, ami a foglalkoztatási szint és munkaerő-versenyképesség javítására irányul.

Az iskolarendszerű oktatásból évente mintegy 140 ezer fő kerül ki a munkaerőpiacra, ezek 77 százaléka érettségit adó szakközépiskolában tanul. A felsőoktatásban nappali tagozatra járók száma 1990-óta több mint 2,5-szeresére nőtt: jelenleg 203,4 ezer. A gazdaság tényleges szakemberszükségletéhez képest a felsőfokú képzésben az elméletben tanulók létszáma dominál a gyakorlatorientált szakokkal szemben.
A szakmunkás végzettségűek iránt nagy és kielégítetlen a kereslet, miközben a szakiskolai képzésben résztvevők aránya 44-ről 23 százalékra esett vissza. Az iskolai végzettséget adó oktatás egyharmada fizikai munkakörre, kétharmada szellemi foglalkozásokra készít fel, míg a munkaerő-piaci igény éppen ennek a fordítottja – nyilatkozta csütörtöki sajtótájékoztatóján Burány Sándor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik