Üzleti tippek

Megegyezés az új bortörvényről

admin
admin

2004. 02. 19. 00:00

Megegyezés született az új bortörvényhez kapcsolódó módosító indítványokról – értesült a Világgazdaság. A számos korrekciót tartalmazó csomag megváltoztathatja az egész borágazat arculatát.

Megszűnhet az Országos Borszakértő Bizottság (OBB); a különleges minőségűt kiválthatja az eredetvédett bor kategóriája; hosszabb távon csökkenhet a borvidékek száma; megszűnhet az állami ellenőrző jegy – többek között ezek lehetnek a következményei a hosszú konzultációsorozat után létrejött négypárti megegyezésnek. A korrekciók az ágazat arculatát megváltoztatva a „tömegtermelésről” a magas minőségű borok készítésére helyeznék át a hangsúlyt.

Az európai uniós csatlakozással összefüggésben megalkotandó új bortörvény tavaly ősszel került a parlament elé, ám általános vitája – a minőségi termelők és szervezeteik részéről is megfogalmazott kifogások miatt – a mai napig nem zárult le. A korrekciók megszövegezésére és egyeztetésére a földművelésügyi tárca Botos Ernő Péter miniszteri biztost kérte fel. A szakember a Világgazdaságnak megerősítette, hogy kedden lezajlott az utolsó nagyobb szakmai-politikai konzultáció, amelyen a négy parlamenti párt és az FVM képviselője mellett részt vettek a szakmai és termelői szervezetek is. A megállapodás megszületett – szögezte le Botos Ernő Péter –, ám annak részleteiről az „utolsó simításokra” hivatkozva nem számolt be. Elmondta még, hogy az ellenzék részéről megjelent az igény: hasonlóan érdemi egyeztetésekre kerüljön sor a jogszabályhoz kapcsolódó rendeletek megalkotását megelőzően is. Hozzátette: miniszteri biztosként ígéretet tett erre.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Velence, 2018. szeptember 12.
Lázár János érkezik a Fidesz-KDNP frakciószövetség háromnapos kihelyezett ülésére egy velencei szállodába 2018. szeptember 12-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.