Üzleti tippek

Kevesebb jut lakástámogatásra

admin

2004. 02. 19. 00:00

A belügyminisztériumi megszorítások miatt várhatóan kevesebb jut lakáspályázatokra az idén. Egyelőre bizonytalan, mikor lát napvilágot a nemzeti lakásprogram és a lakbér-támogatási rendelet. A lakáshivatal sorsa is kérdéses.

Eddig csak sejteni lehetett, most már bizonyos, hogy tovább szigorodnak a lakástámogatás feltételei. A Belügyminisztériumnak ugyanis a Draskovics-féle megszorító csomag részeként 6,76 milliárd forinttal kell visszafognia kiadásait. A részletezésben külön kitér a javaslat az állami támogatású bérlakásprogram, valamint a lakóépületek energiamegtakarítási programja nevű előirányzatok csökkentésének szükségességére. Az indoklás szerint a korábbi évek tapasztalatai szerint jelentős maradvány képződött ezeken az előirányzatokon, vagyis a csökkentés nem lassítaná a feladat ellátását. Ezt ugyanakkor cáfolják a tények, hiszen értesülésünk szerint tavaly az utolsó fillérig kimerültek e keretek.

Az idei költségvetés BM-fejezetében egyébként 8 milliárd forintot különítettek el a bérlakáspályázatokra (tavaly még 10 milliárd forint szerepelt ezen a soron), s egymilliárdot szántak a – közkeletű néven – panelprogramra (itt tavaly 1,4 milliárddal kalkulálhattak). Ezen túl további 2,25 milliárd forintot a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium használhat fel az idén lakások energiamegtakarítási támogatására. A GKM az eredetileg tervezett időben már meg is hirdette ezt a pályázatot, ám a BM kivárt, a Draskovics-csomag véglegessé válása előtt nem „merték” nyilvánosságra hozni a pályázati feltételeket. Információink szerint azért, mert az illetékesek már jó előre tudni vélték, a megszorítások a lakáskiadásokat fogják érinteni.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Vote YES near Vote NO posters seen in Dublin's city center advocating repeal and calling for retention of the Eighth Amendment of the Irish Constitution - a referendum fixed for May 25th.
On Thursday, May 10, 2018, in Dublin, Ireland. (Photo by Artur Widak/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.