Üzleti tippek

Egymilliárd forint felett a fogyasztóvédelmi bírság

admin
admin

2004. 02. 18. 00:00

A fogyasztóvédelmi felügyelőségek által kiszabott bírságok összege tavaly először meghaladta az egymilliárd forintot – mondta Huszay Gábor, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség főigazgatója szerdán. A fogyasztóvédők idén az e-kereskedelem és a mobilszolgáltatás ellenőrzésére is készülnek.

A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség (FVF) főigazgatója szerint a bírság összegének növekedése mögött az ellenőrzési módszerek javulása áll. Huszay Gábor a rekordösszegű bírságot kiváltó okok között említette az ellenőrzések számának növekedését, valamint azt is, hogy a vizsgálatokba bevont áruk nagyobb értéke húzódik meg. A főigazgató ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a hatóságnak nem a bírságolás a célja, hanem a jogkövető magatartás kikényszerítése.

Huszay Gábor szólt arról, hogy a fogyasztóvédők tavaly is jelen voltak a nagyobb országos rendezvényeken. Tapasztalatuk szerint az ellenőrzések hatására a rendezvényt szervezők a következő rendezvényre már nem engedik be azokat az eladókat, szolgáltatókat, akiket a fogyasztóvédők megbírságoltak.

Tavaly több mint 36 ezer üzletet ellenőriztek

A fogyasztóvédők az elmúlt évben 36 624 üzletet, szolgáltatóegységet ellenőriztek a 2002-es 32 931-gyel szemben. A kifogásolt üzletek aránya az egy évvel korábbi 49,8 százalékról 51,3 százalékra nőtt. A feltárt szabálysértések száma tavaly 12 491 volt, a szabálysértési bírság összege mintegy 137 millió forint volt.

Minőségvédelmi bírság határozatot 2 436 esetben hoztak, a minőségvédelmi bírság összege a 165 millió forintot is meghaladta. Reklámfelügyeleti bírságról 454-szer határoztak, ennek összege a 2002. évi 21,7 millióról 63,2 millióra emelkedett. A fogyasztóvédelmi bírságról szóló határozatok száma 4 726 volt tavaly, a bírság meghaladta a 677,6 millió forintot. A bírságok nyolcvan százaléka általában befolyik, csak a maradék húsz százalék esetében kell jogi útra terelni az ügyet.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

BEVERLY HILLS, CA - OCTOBER 09: Contributing editor at Vanity Fair, Monica Lewinsky speaks onstage at Day 1 of the Vanity Fair New Establishment Summit 2018 at The Wallis Annenberg Center for the Performing Arts on October 9, 2018 in Beverly Hills, California.   Matt Winkelmeyer/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.