Üzleti tippek

Romlottak az üzleti és lakossági várakozások is

Januárban az üzleti szféra és a fogyasztók gazdasági várakozásai is romlottak – áll a GKI Gazdaságkutató Rt. legújabb vizsgálatában. Az Európai Unió támogatásával végzett felmérés szerint a lakosság optimizmusa a nyári zuhanás, majd az őszi stagnálás után tovább csökkent. A vállalkozások körében viszont a mostani csökkenés ellenére fél éve javuló a trend.

A GKI konjunktúra-index 3,4 ponttal, mínusz 15,4 pontra esett. Az üzleti bizalmi index januári értéke mínusz 8,6 pont, ami 3,3 pontos romlást jelez. A fogyasztói bizalmi index 3,5 ponttal gyengébb a decemberi 31,1 pontnál.

Az iparban az elmúlt és a következő időszak termelésének, valamint a rendelésállománynak a megítélése is kissé rosszabb lett januárban, miközben a csaknem egy éve tartó javuló tendencia ebben a szektorban a legegyértelműbb. A kereskedelmi cégek a szokásosnál kedvezőbb januári üzletmenetről számoltak be, megrendelési politikájuk azonban passzívabb lett. Következő három havi üzleti lehetőségeiket a korábbinál sokkal rosszabbnak látták.

Az építőiparban az elmúlt időszak termelésének és a rendelésállománynak a megítélése is kedvezőtlenebb lett.

A magyar gazdaság helyzetének megítélése minden szektorban javult valamelyest, de így is meglehetősen pesszimista. A lakosság véleménye viszont romlott a magyar gazdaság helyzetéről.

A fogyasztók saját pénzügyi helyzetüket januárban a decemberinél sokkal rosszabbnak látták, s a következő 12 hónapban további, igen jelentős romlást vártak. Januárban az előző havinál sokkal magasabb ütemű áremelkedést érzékeltek, s a következő 12 hónapra vonatkozó inflációs várakozásaik szintén emelkedtek. Ezzel szemben a munkanélküliség további enyhe csökkenésére számítottak. A lakosság vásárlási kedve érezhetően visszaesett az előző havihoz képest, a következő 12 hónapra vonatkozó várakozások is pesszimisták. Tovább csökkent azok aránya is, akik szerint kedvező az alkalom a megtakarításra.

Az 1996 januárig visszatekintő időszakban a konjunktúra-index csúcspontja 1998 júniusában volt plusz 0,1 ponttal, mélypontja 1996 júniusában mínusz 20,4 ponttal. Az üzleti bizalmi index legmagasabb értékét 1997 novemberében mérte a GKI 6,1 ponttal, legalacsonyabb értékét 1999 májusában mínusz 14,8 ponttal.

A fogyasztói bizalmi index 2002 augusztusában állt a legmagasabb szinten, 0,5 ponton (ez az egyetlen pozitív tartományba eső fogyasztói bizalmi index adat!), a mélypontja 1996 júniusában volt, amikor 51,5 pontot jelzett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik