Üzleti tippek

Országos agrárdemonstráció – útlezárások országszerte

admin
admin

2004. 02. 16. 00:00

Agrárdemonstrációt tart hétfőtől – a tervek szerint több napon keresztül – számos gazdaszervezet a fővárost kivéve az ország minden megyéjében, hogy felhívják a figyelmet az agrárágazat általános válságára. A tiltakozó akciókra elsősorban a határátkelőhelyek, a fontosabb fő- és összekötő utak kereszteződéseinek környékén, továbbá hidak le- és feljáróinál lehet számítani. A tiltakozások hétfőn 9 órától munkanapokon 16 óráig tartanak.

A szervezetek a termelők érdekeit kívánják képviselni, a megmozdulással az egyes ágazatok – tej, sertés, baromfi – ellehetetlenülését, az EU-támogatások kifizetésének bizonytalan voltát és a vidéki lakosság helyzetének romlását is demonstrálják.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében két helyen, a 4-es főút Nyírtura és Nyírbogdány, valamint a 49-es főút Csenger és Csengersima közötti szakaszán kezdődött forgalomlassító tüntetés. A két helyszínen közel száz-száz tiltakozó járművekkel zárta le a főutak egyik-egyik forgalmi sávját – közölte Jakab Ferenc, a gazdakörök térségi elnöke az MTI-t. A nyírségi MAGOSZ-vezető a tiltakozás okaként egyebek mellett azt jelölte meg: az ágazat szereplői nem ismerik az európai uniós támogatási rendszert, s nincs kiépítve annak fogadásához a hazai intézményrendszer sem. Állítása szerint egy hét alatt elfogyott az uniós csatlakozást elősegítő 200 milliárd forint összegű agrárhitel, miközben abból egyetlen kis- vagy közepes vállalkozó nem részesült.

Az ország legnagyobb szarvasmarha-tenyésztő és tejtermelő megyéjében, Hajdú-Biharban hétfőn 8 órától három helyszínen vonultak az utakra a gazdák; a tejtermelőkhöz a sertéstenyésztők, a baromfitermelők is csatlakoztak. Csáki Ferenc, a Hajdú-Bihar Megyei Szarvasmarha-tenyésztők Egyesületének elnöke az MTI-nek elmondta: hétfőn reggel 9 óráig a 35-ös számú főúton a hajdúnánás-balmazújvárosi elágazás térségében három kilométer hosszúságban 130-140 jármű zárta le az út egyik oldalát. Derecskénél a 47-es úton két kilométer hosszúságban 51 jármű vonult fel, de oda tart Berettyóújfalu környékéről további félszáz mezőgazdasági gép és teherszállító jármű is. A 4-es számú főközlekedési úton Kaba és Püspökladány között mintegy 60 jármű másfél kilométer hosszúságban zárta le a fél útpályát. A Hajdú-Bihar megyei demonstrációk helyszíne szerdától újabbal bővül: a gazdakörök a 42-es főközlekedési úton Mezőpeterd térségében terveznek ugyancsak félpályás útlezárást.

Pest megyében három helyen vonultak fel a gazdák: Cegléd közelében 25 traktor és autó, Alsónémedinél az 5-ös főúton 30 traktor, pótkocsis teherautó, Fót mellett pedig 20 munkagép és gépkocsi zárja el a fél pályát – közölte az MTI-vel Obrecán Ferenc az 1.300 tagot tömörítő Pest Megyei Gazdakörök elnöke.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében tíz helyszínen vonultak fel a mezőgazdasági termelők gépjárművekkel, munkagépekkel; az egyes helyszínekre legalább ötven gépjármű várható – közölte az MTI-vel Németh Attila a demonstráció megyei szervezője. Tájékoztatása szerint öt helyszín az Alföld egyik legforgalmasabb főútján, a 4-es számún található Szolnoknál, Surjánynál, Fegyverneknél, Kisújszállásnál, valamint Karcagnál. A Jászságban a 31-es főúton Jászapáti külterületén, a 32-es főúton Jászberény térségében, míg a megye déli részén a 46-os főúton Mezőtúrnál, valamint 44-es főúton a szelevényi elágazásnál foglalták el a fél útpályát a mezőgazdasági termelők.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei gazdák a 37-es számú főúton Olaszliszka-Sárospatak, illetve Sátoraljaújhely és a magyar-szlovák közúti határállomás között tiltakoznak félpályás útlezárással, mindkét helyen 30-40 munkagéppel – közölte az MTI-vel a megyei demonstrációs bizottság elnöke. Dankó Bertalan elmondta: a tejtermelőkhöz egyelőre más ágazat képviselői nem csatlakoztak, a későbbiekben azonban növénytermesztőket várnak a helyszínekre. Dankó Bertalan közölte: a tervek szerint a borsodi gazdák február 28-ig nap mint nap különböző helyszíneken megjelennek gépeikkel, amíg el nem érik, hogy a tej literenkénti felvásárlási irány ára 75 forintra, intervenciós ára pedig 72 forintra emelkedjen.

A Tolna megyei gazdák a 6. számú főutat választották demonstrációjuk helyszínéül, hétfőn reggel 9 órától két ponton; Szekszárd határában a 63. számú út és a tolnai elágazónál, valamint Dunaföldvár központjában a hídra vezető útvonalon vonultak fel járműveikkel. Hadházy Árpád, a demonstrációt szervező bizottság tagja az MTI-nek elmondta: a szekszárdi pontra a megye déli részén élő – főként a bátaszéki, decsi, őcsényi, szedresi, tolnai – gazdák jöttek el, Dunaföldváron pedig a városkörnyéki és madocsai, bölcskei gazdálkodók demonstrálnak mezőgazdasági járműveikkel, de Simontornyáról is érkezett három traktor. Szekszárd határában több mint 30 járművel, 21 erőgéppel kezdték meg a demostrációt, Dunaföldváron a felsorakozott mintegy 20 munkagép láthatóan torlódást okoz, de a rendőrség szerint egyelőre kezelhető a közlekedési helyzet.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Bavaria's State Premier Markus Soeder speaks to supporters after first exit polls were announced on public television at the Bavarian regional government building after the Bavaria state election in Munich, southern Germany, on October 14, 2018. (Photo by Christof STACHE / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.