Üzleti tippek

Négy százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma Pesten

A budapesti vendégéjszakák száma 4 százalékkal, a vendégek száma pedig 1,8 százalékkal nőtt 2003-ban, a korábbi évhez képest – tájékoztatta BTH Budapesti Turisztikai Szolgáltató Kht. az MTI-t pénteken.
A közlemény kiemeli, hogy a kedvező eredmény annak ellenére következett be, hogy az országos turisztikai statisztikai adatok csökkentek. A külföldiek által, a fővárosban töltött vendégéjszakák számának emelkedése 3,9 százalék, a belföldi vendégéjszakák tekintetében pedig 4,3 százalékos növekedést regisztráltak.

A BTH szerint, a számok egyértelműen igazolják a főváros nemzetközi versenyképességét és a magyarországi turizmusban betöltött kiemelkedő szerepét.

A budapesti vendégéjszakák tekintetében az első féléves 4,3 százalékos csökkenő adatok után júliustól nagyarányú növekedés következett be, mely egészen az év végéig tapasztalható volt, így decemberben különösen kiugró, 22,1 százalékot tett ki a vendégéjszakák növekedése.

A magasabb kategóriájú kereskedelmi szálláshelyek között kiemelkedő 7,7 százalékos növekedést mutatnak az 5 csillagos házak, de a 4 csillagos hotelek 4 százalékos vendégéjszaka növekedése is jóval meghaladják az előző évit.

A legfontosabb küldőpiacokat tekintve, az olasz és francia turisták által Budapesten töltött vendégéjszakák száma 8,9 illetve 7,8 százalékkal emelkedett tavaly, 2002-höz viszonyítva.

Az USA turisztikai piaca is “talpra állt”, és 8,4 százalékos növekedést produkált a fővárosi vendégéjszakák tekintetében. A német piacot a múlt év első felében jelentős visszaesés jellemezte, az egész évet vizsgálva azonban összesítve 2002-höz képest a bázis szintjén teljesített – állapítja meg a BTH.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik