Üzleti tippek

Nem használják ki az üzleti kártyák előnyeit a kisvállalkozók

A MasterCard Europe 12 európai országban elvégzett felmérése megállapította, hogy az üzleti kártyák ismertsége a kisvállalkozók körében még alacsony. Annak ellenére, hogy az e szektorban tevékenykedők fele rendelkezik valamilyen típusú bankkártyával, kevesen látják világosan az üzleti és a magán célra használt plasztiklapok közötti különbségeket.

Az üzleti (business) kártyák jellemzői abban különböznek a magánszemélyek bankkártyáitól, hogy fizetési alapfunkcióikon – készpénzfelvétel és díjmentes vásárlás – a társaság költségmegtakarítását és termelékenység-növekedését hivatottak szolgálni. A versenyképesség megőrzése és a költségek lefaragása különösen érzékenyen érinti a mikro- és kisvállalkozói szegmenst. Az üzleti célokra kibocsátott plasztikok száma Magyarországon ennek ellenére alig éri el a 200 ezret, és ahogy a MasterCard Europe kutatásaiból kiderült, Észak-Amerikához viszonyítva Európában és Magyarországon is kevés kisvállalkozó látja tisztán a bankkártya alapú pénzügyi gazdálkodás előnyeit – egyelőre.

„Legfrissebb eredményeink azt mutatják, hogy növekedett a kis- és középvállalati szektor által generált tranzakciós volumen, és emelkedtek a kártyával elköltött összegek. A kisvállalkozói szegmens, hatékony kockázatlefedezési eszközök és technikák mellett, a hazai bankoknak is igen rentábilis kártya-üzletággá fejlődhet.” – mondta Zdenek Houser, a MasterCard Magyarországért és Horvátországért felelős igazgatója.

Magyarországon a Magyar Nemzeti Bank 2003. júliusában 189 ezer üzleti kártyát regisztrált, ami csupán 3,2 százalékos növekedést jelent az elmúlt év hasonló periódusához képest. A vállalati kártyák alacsony számát a szakemberek abban látják, hogy egyéb, főleg arany és ezüst kártyákat is használnak üzleti célokra. Bár a magyar kereskedelmi bankok jelentős hányada kínál üzleti kártyakonstrukciókat, ezek többnyire társasági folyó- vagy pénzforgalmi számlához kapcsolódó forint vagy devizaalapú betéti konstrukciók. A kártyákhoz limitált asszisztencia, biztosítási és sürgősségi csomag is tartozik, azaz gyakorlatilag megegyeznek a magánszemélyként is igényelhető aranykártya konstrukciókkal. A plasztikok elfogadását tekintve a hazai kereskedelmi banki gyakorlatban egyaránt megtalálhatóak a nemzetközi, illetve az alacsonyabb kockázatú, kizárólag belföldi használtra kínált kártyák. Klasszikus hitelkártya egyáltalán nincs, és terhelési kártyatípus is elvétve található a piacon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik