Üzleti tippek

Kevesebbért lehet kiadni a szállodai szobákat

A magyarországi szállodák átlagos szobakapacitás-kihasználtsága az idén januárban 38,4 százalékos volt, szemben a tavaly januári 34,2 százalékkal – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn.

Tavaly decemberben a kihasználtság 40,8 százalékos volt, az év egészében 55,3 százalékot tett ki. Az idén januárban a bruttó szobaárbevétel folyó áron és a vendégéjszakák száma is átlagosan 9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A bruttó szobaárbevétel 2003-ban folyó áron 3,1 százalékkal csökkent, a vendégéjszakák száma 0,1 százalékkal nőtt a megelőző évhez képest. A legmagasabb, 45 százalékos szobafoglaltságot az idén januárban a vidéki négy- és ötcsillagos szállodákban, a legalacsonyabbat, 35 százalékot a fővárosi háromcsillagos hotelekben mérték.

Egy kiadott szoba bruttó átlagára 12200 forint volt, 686 forinttal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Egy kiadható szállodai szobára átlagosan 4700 forint bruttó szobaárbevétel jutott, ennek több mint kétszeresére tehető árbevételt a budapesti ötcsillagos házak értek el. Egy évvel korábban a mutató 4.406 forint volt. A bruttó szobaárbevétel folyó áron átlagosan 9 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, a magasabb kategóriájú szállodákban azonban csökkent. A budapesti háromcsillagos egységek szobaárbevétele az előző évihez képest 31 százalékkal nőtt. A vendégéjszakák száma az előző év azonos időszakához képest 9 százalékkal nőtt, a legmagasabb kategóriájú szállodákban azonban csökkent. A legnagyobb, 35 százalékos növekedést a budapesti négycsillagos szállodákban mérték.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik