Üzleti tippek

Agrár-kerekasztal: a kormány a szakmára bízza a programalkotást

A földművelésügyi miniszter az agrár-kerekasztal plenáris ülése után azt mondta: a kormány a szakmára bízza a programalkotást, de segíti ezt a folyamatot. A Fidesz és az MDF képviselői röviddel a tanácskozás megnyitása után elhagyták az üléstermet.

Németh Imre közölte, hogy mostantól Horn Péter az Agrárgazdasági Tanács vezetője felügyeli a tárgyalásokat. A munka nagy része 9 szakbizottságban zajlik, főleg a vidék megélhetését biztosító témákról és egy különbizottság várhatóan már kedden egyeztet a mezőgazdaság napi gondjairól.

Szili Katalin szerint az egyik legfontosabb nemzeti ügy, a szó legszorosabb értelmében nemzeti sorskérdés a magyar mezőgazdaság, a magyar vidék, a magyar parasztság, a föld népének jövője, mert mint mondta, nemcsak egyszerűen mezőgazdaságról van szó, hanem a magyar társadalomhoz és a nemzetgazdasághoz ezer szállal kötődő területről, amelynek mindig is meghatározó szerepe lesz Magyarországon.

Az Országgyűlés elnöke hangsúlyozta, hogy az agrár-kerekasztal minden résztvevőjének felelősséggel kell részt vennie a tárgyalásokon annak érdekében, hogy korszerű, gyarapodó, jövedelmező, versenyképes mezőgazdasága legyen hazánknak az új kihívások között is az Európai Unióban.

Németh Imre agrárminiszter arra hívta fel a figyelmet, hogy az uniós csatlakozással történelmi sorsfordulóhoz érkezett a magyar agrárgazdaság és a magyar vidék, ezért ki kell jelölni azt az új útvonalat, amely a megváltozott feltételek között is fejlődési pályára állítja a magyar mezőgazdaságot.

Mint mondta, a Nemzeti Agrár-kerekasztal legfontosabb feladata az objektív helyzetértékelés és a szakmailag megalapozott programalkotás. Ezért azt szeretné, ha a politika nem uralná el a tárgyalásokat.
A Fidesz és az MDF képviselői röviddel a tanácskozás megnyitása után elhagyták az üléstermet. Medgyasszay László mdf-es és Turi Kovács Béla fideszes küldöttek döntésüket azzal indokolták, hogy addig nem tudnak részt venni a fórum tevékenységében, amíg a mezőgazdaság akut problémáit vizsgáló bizottság eredményesen be nem fejezi munkáját.
Medgyasszay László hozzátette, az agrár-kerekasztalnak először a mezőgazdaságot és a gazdálkodókat érintő akut kérdéseket kell megvitatnia, csak ezután foglalkozhat a közép- és hosszú távú programokkal.

Németh Imre sajnálatosnak nevezte, hogy voltak, akik a plenáris ülést elhagyták.

Az első plenáris ülésen egyébként a kormány, a parlamenti pártok, az Agrárgazdasági Tanács és a Tudományos Akadémia, valamint a meghatározó agrár-érdekképviseleti szervezetek képviselői vettek részt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik