Üzleti tippek

Most érdemes postázni az eva-bevallást

Sorban állást takaríthat meg az, aki még e héten postázza az egyszerűsített vállalkozói adóval (eva) kapcsolatos tavalyi bevallását, és gondoskodik az összeg átutalásáról is. Noha eredetileg az eva kiváltja a többi adónemet, vannak esetek, amikor a jövedelemadó-bevallást is el kell készítenie a vállalkozónak.

Két hetük maradt az egyszerűsített vállalkozói adó bevallásának elkészítésére és a tavalyi év után még be nem fizetett adó átutalására azoknak, akik nem tartoznak a számviteli törvény hatálya alá. Az egyéni vállalkozóknak, valamint az egyszerűsített bevételi nyilvántartást vezető közkereseti és betéti társaságoknak nem érdemes megvárniuk február 16-át, megspórolhatják a banki és postai sorban állást, ha még e héten rendezik a papírmunkát és a banki utalásokat. A számvitelről szóló törvény hatálya alá tartozó evázók még ráérnek, nekik csak május 31-ig kell lezárniuk az elmúlt évet.

Jó tudni, hogy az eva hatálya alá tartozó egyéni vállalkozót az evás időszakban nem terheli cégautóadó. Emellett alapesetben nem kell fizetni vállalkozói személyi jövedelemadót, vállalkozói osztalékalap utáni adót és átalányadót sem. Az evázó akkor nem köteles személyi jövedelemadó-bevallást benyújtani, ha arra kizárólag az egyéni vállalkozói jogállása miatt lenne kötelezett.

Vannak azonban olyan esetek, amikor az eva hatálya alá bejelentkezett egyéni vállalkozónak az egyéni vállalkozói tevékenységével összefüggésben mégis be kell nyújtania az szja-bevallást. Így amennyiben 2003. január elseje előtt a személyi jövedelemadó hatálya alatt kisvállalkozói kedvezményt érvényesített, és az érvényesítést követő negyedik adóév utolsó napjáig nem tudja betartani a szükséges feltételeket, akkor a kisvállalkozói kedvezmény címén levont összeg kétszeresének 18 százalékát vissza kell fizetnie. Ezt az összeget a szja-bevallásban kell szerepeltetni az egyéni vállalkozásból származó jövedelem megállapítására rendszeresített bevallási lapon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik