Üzleti tippek

Májustól uniós adóbehajtás

Érdemes lesz május elseje után azoknak a magyar cégeknek itthoni áfabevallásukra odafigyelniük, amelyek az Európai Unióból importálnak – írja a Magyar Hírlap. A csatlakozást követően ugyanis részesei leszünk annak a tíz éve működő speciális közösségi rendszernek, amely az egyes tagállamok áfaadatait vezeti össze.

A gyakorlatban ez azt fogja jelenteni, hogy ha egy magyar cég például Németországban vásárol majd árut, az eladó bevallását követően – az uniós adószám alapján – a német adóhivatal e tényt továbbítani fogja a magyar adóhivatalnak. Ha a magyar cég bevallásában ez a tétel nem jelenik meg, akkor a társaság – finoman kifejezve – “fennakad a rostán” – írja a napi lap.

Ugyancsak májusi változás lesz, hogy jön az úgynevezett uniós adóbehajtás. Jelenleg a kormány egy nemrégiben hozott rendelete írja le, hogy a magyar adóhatóság hogyan követelheti egy külföldi személy vagy cég adatait és a neki járó pénz behajtását. Ugyanígy külföldi adóhatóság is megkeresheti az APEH-et ezekért. Mindkét esetben a magyar adóhivatal Központi Kapcsolattartó Irodája jár el bilaterális alapon. Csatlakozásunk után viszont teljes körűen jogosultak leszünk az úgynevezett CCN/CSI rendszer használatára, amelyen belül a közösségi tagok közötti levelezés és információcsere folyik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik