Üzleti tippek

Az SZDSZ adócsökkentést szeretne

Adócsökkentést és a rászorultság elvén alapuló szociálpolitikát javasol az SZDSZ 2005-től annak érdekében, hogy a magyar gazdaság versenyképes legyen az Európai Unióban – közölte a szabad demokraták európai parlamenti listájának vezetője pénteki sajtótájékoztatóján. Az SZDSZ egyetért az OECD értékelésével, amely szerint a fekete- és szürkegazdaság “kifehérítésére” és adókulcs-csökkentésre van szükség Magyarországon – mondta Demszky Gábor főpolgármester.

A szabad demokraták egykulcsos személyi jövedelemadó és kétkulcsos, 5 és 20 százalékos, általános forgalmi adó bevezetését javasolják – közölte a politikus.

Az állam így több bevételhez jutna, mivel az adócsökkentés ösztönözné a legális foglalkoztatást, és több pénzt hagyna az embereknél, vállalkozásoknál, növelve a gazdaság versenyképességét – mondta Demszky Gábor. A főpolgármester közölte: az szja-elvonás Magyarországon a legmagasabb egész Közép-Kelet-Európában.

A probléma az, hogy a magas adókulcsok másutt jóval nagyobb jövedelmeket adóztatnak mint Magyarországon: a cseheknél kétszer, a szlovákoknál 2,5-szer, a lengyeleknél háromszor, a szlovéneknél pedig több mint hatszor annyi éves jövedelem kell a legmagasabb adókulcs
eléréséhez, mint Magyarországon – tette hozzá.
Közölte: még rosszabb a helyzet a társadalombiztosítási terhek esetében.

E tekintetben Magyarország nem a térség, hanem az egész kontinens “legmohóbb” államai közé tartozik. Mind a munkáltatókat, mind pedig a munkavállalókat aránytalanul “megsarcolja” – mondta a politikus.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!