Üzleti tippek

Hétfőtől regisztrációs adó

Hétfőtől csak úgy helyezhető forgalomba személyautó, ha utána a regisztrációs adót megfizették. A február elseje előtt behozott kocsik sem mentesülnek az új adónem alól. Csak az a magánszemély kivétel, aki saját nevére kéri a forgalomba helyezést.

Jövő héttől már fizetni kell a regisztrációs adót. A használt autókkal kereskedők hiába nyújtottak be a parlamenthez, illetve a Pénzügyminisztériumhoz petíciót, nincs halasztás, február elsején életbe lép az új adónemről szóló törvény. Nem kell különösebb változásokra felkészülniük az autóimportőröknek, gyakorlatilag az eddigiekhez hasonló procedúrákkal intézhetik el a kocsik magyarországi forgalomba helyezését.

A csatlakozásig

A feladatok egységes végrehajtása érdekében – az uniós csatlakozásig terjedő időszakra – utasítást adott ki a Vám és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP). A dokumentum leszögezi: “forgalomba helyezés alatt a személygépkocsi belföldön első ízben történő nyilvántartásba vételét és a forgalmi engedélybe történő bejegyzését kell érteni”. Ha magánszemély hozza be a gépkocsit, halasztást kaphat az adó megfizetésére, ez a forgalmi engedély kiadását megelőző napon jár le. De a halasztás lejár azon a napon is, amelyen a végleges forgalomba helyezést kezdeményezni kellett volna. Ezt a behozatalt követő harmincadik napon belül kell megtenni.

Forgalmi adó visszatérítés

Külön kitér a dokumentum azokra az esetekre, amikor a gépkocsi vámkezelése 2004. február elseje előtt megtörtént, a forgalomba helyezés viszont még várat magára. Ebben az esetben az adóalany jogosult arra, hogy a már befizetett forgalmi adót áfabevallásában adókötelezettség-csökkentő tételként elszámolja. Ugyanakkor be kell fizetni a regisztrációs adóelőleget a VPOP regisztrációs adóbevételi számlájára (10032000-01037399). A jogszabály mentesíti a regisztrációs adó megfizetése alól azt a nem áfakörös természetes személyt, aki február 1-je előtt a fogyasztási adót megfizette, de csak ezt követően helyezteti – saját tulajdonaként – az autót forgalomba.

Ajánlott videó