Üzleti tippek

27 kastély kerülhet magánkézbe

admin
admin

2004. 01. 29. 00:00

Az állami tulajdonban lévő mintegy 90 kastélyból 27 esetében lát lehetőséget a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal arra, hogy részben vagy teljes egészében magántulajdonba kerüljön. Több kastély ezek közül üresen áll.

Az állami tulajdonban lévő kastélyok hasznosítására tett javaslatot a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) – közölte Varga Kálmán, az intézmény elnöke a KÖH csütörtöki sajtótájékoztatóján. A kastélyprogramnak nevezett kezdeményezés célja az volt, hogy közel 800 védett kastélyból az állami tulajdonban lévő mintegy 90 épületegyüttes esetében egy olyan szakmai állásfoglalás szülessen, mely örökségvédelmi szempontból (építésztörténeti, műtörténeti, tradicionális érték) értékeli a kastélyokat, s javaslatot tesz az állami tulajdonban, vagy éppen magántulajdonban történő közcélú, illetve nem feltétlenül közcélú hasznosításra.

Varga Kálmán elmondása szerint 27 kastély esetében képzelik el, hogy részben vagy teljes egészében magántulajdonba kerüljön. Ezek között van olyan épületegyüttes is, amely a műemlékvédelmi törvény melléklete szerint nem kerülhet ki állami tulajdonból, ezt a listát azonban akár hónapokon belül is módosíthatják. A kastélyok esetleges privatizációjánál az új tulajdonosnak a felújításra, karbantartásra, a műemlékvédelmi előírások betartására kötelezettséget kell vállalnia. 

A tanulmány több kastély esetében megerősítette, hogy semmiképp sem kerülhet ki az állam kezéből. Ilyen a Zichy-kastély Óbudán, a fertődi Esterházy-kastély, a gödöllői Grassalkovich-kastély, a Batthyány-Strattmann-várkastély Körmenden és a Festetics-kastély Keszthelyen. A jelenleg üresen álló edelényi L’Huillier-Coburg-kastély esetében az örökségvédelmi hivatal országos jelentőségű kastélymúzeum létrehozását javasolja. Ez az épületegyüttes bevonható lenne a minőségi országbemutatás programjába. Ennek célja, hogy az ország területén nagyjából egyenletesen, a történeti építészeti stílusokat és életmódokat bemutatva tegye a nagyközönség számára nyitottá az ország műemlékeit. Ilyen lehetne még a nagytétényi Rudnyánszky-kastély, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Pácinon a Mágócsy-kastély, a Brunszvik-kastély Martonvásáron, a Széchenyi-kastély Nagycenken, a De La Motte-kastély a Heves megye Noszvajon, az erdőtarcsai Szentmiklóssy-Kubinyi-kastély, Szécsényben a Forgách-kastély, és Pápán az Eszterházy-kastély.
Az örökségvédelmi hivatal úgy véli, Újszászon az Orczy-kastélyt értékesíteni lehet, miután az ott működő kórház új helyre költözik. A tanulmány szerint a baktalórántházi Dégenfeld-kastély sem hordoz kimagasló építészeti, képzőművészeti, illetve iparművészeti értéket, ezért nem szükséges felvenni a törvény mellékletébe, akárcsak a somogysárdi Somssich-kastélyt, amely jelenleg az Országos Rendőr-főkapitányság Lovas Bázisaként funkcionál. Varga Kálmán megjegyezte: egy magánkézbe adott kastély például egy vállalkozás székházának is helyet adhatna.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.