Üzleti tippek

Marad a regisztrációs adó

A cégek a behozott járműveikre egyszer már megfizették a fogyasztási adót, s az elképzelés szerint regisztrációs adóval is sújtanák őket.

A használtautó-kereskedők és a Pénzügyminisztérium illetékesének tegnapi tárgyalása nem hozott komoly eredményt – tudta meg a Magyar Nemzet a Magyar Gépjármű-kereskedők Országos Egyesületének elnökétől, Fojt Attilától. Ismeretes, a regisztrációs adó a fogyasztási adó kiváltására született.

A cégek a behozott járműveikre viszont egyszer már megfizették a fogyasztási adót, s az elképzelés szerint regisztrációs adóval is sújtanák őket, ha februárig nem helyezik forgalomba járműveiket. Igaz, a befizetett fogyasztási adót visszaigényelhetik. Fojt Attila ismertette: csupán annyi engedményt kaptak, hogy a raktáron lévő autók után nem kell megfizetni a regisztrációs adót, csak a forgalomba helyezéskor.

Rámutatott, hogy így is fizetniük kell, s egyes típusoknál a regisztrációs adó meghaladja a gépjármű jelenkori eladási árát, emiatt a kereskedők körében nagy az elkeseredettség. A döntés már csak azért is érdekes, mert az adótanácsadók szerint a raktáron lévő, importált használt járművek esetében az adófizetési kötelezettség csak akkor merülhet fel, ha az új törvény hatályba lépéséig a személygépkocsi első nyilvántartásba vétele még nem történt meg. Viszont bármilyen belföldi nyilvántartásba felvétel forgalomba helyezésnek minősül.

A dokumentumokba az előírt adatok beírásával megtörténik a törvény szerinti forgalomba helyezés, s ha erre január végéig sor kerül, akkor nem lehet követelni a regisztrációs adót. Fojt aláhúzta: azon gondolkodnak, milyen további törvényes eszközökkel szerezhetnek érvényt érdekeiknek, s akár perek százai indulhatnak. A pénzügyi tárcánál a Magyar Nemzet megkeresésére senki sem reagált.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik