Üzleti tippek

Egyeztetés a zöldtárca és a gyáriparosok között

Együttműködési megállapodást írt alá Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter és Széles Gábor, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke. A megállapodás értelmében a szaktárca és a szövetség rendszeresen egyeztet a környezetvédelmi kérdésekben.

Együttműködési megállapodást írt alá Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter (KvVM) Széles Gáborral, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) elnökével. Ezentúl a környezet- és természetvédelmi, valamint a vízügyi szabályozások kialakításában a szaktárca hasznosítja a szervezet gazdasági és szakmai tapasztalatait – nyilatkozta Széles Gábor elnök a hétfői sajtótájékoztatón.
Az aláírást megelőzően az aktuális problémákat az MGYOSZ környezetvédelmi bizottsága és a miniszter kerekasztal-beszélgetésen vitatta meg.

Az MGYOSZ ellenzi a 20 százalékos termékdíj fizetését

A szervezet környezetvédelmi bizottsága által képviselt gazdálkodók három kérdést vitatnak: a betétdíjas rendszer azonnali bevezetését, a lakossági csomagolási hulladék túl magas százalékos arányát, valamint azt a 20 százalékos csomagolási termékdíjat, amelyet a begyűjtési és hasznosítási feltételeknek teljes mértékben megfelelő vállalkozásoknak is be kell fizetniük.

Javaslataik között szerepel, hogy a “kettős adóztatás” elkerülése érdekében a jövedékiadó-köteles termék előállításához felhasznált, egyébként nem termékdíjas árut ne terhelje ez a fizetési kötelezettség, vagy ha mégis, akkor vissza lehessen igényelni. Persányi Miklós a véleményekkel kapcsolatban megjegyezte: készek az egyeztetésre, de annak figyelembevételével, hogy Magyarországon is érvényesüljön az előbb-utóbb az Európai Unióban is alkalmazott “a szennyező fizet elv”.

Energia-megtakarítás a betétdíjas rendszerrel

A betétdíjas rendszerre utalva a miniszter hozzátette, hogy hazánkban lényegesen több az egy főre jutó háztartási szemét, mint például a hasonló fejlettségű Csehországban. Lehetőséget kívánnak adni a lakosoknak arra, hogy kidobás helyett inkább visszavigyék az újratölthető palackokat. Ez jelentős energia-megtakarítást is jelent, mert így az üvegpalackokat nem kell újragyártani, hanem többször is felhasználhatóak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik