Üzleti tippek

Csaknem 2400 milliárd forint volt tavaly a vámbevétel

A vám- és pénzügyőrség 2003-ban 2 383 milliárd forint bevételt ért el, ami 40 milliárddal magasabb a tervezettnél. Vám- és importbevételekből idén az első négy hónapban 32 milliárd forintra számít a költségvetés, míg a csatlakozás után a bevétel háromnegyede a brüsszeli központi kasszába folyik be.

A vám- és pénzügyőrség 2003-ban 2 383 milliárd forint bevételt ért elm ami 220 milliárddal több, mint az előző évben volt, és 40 milliárddal haladta meg a tervezettet – jelentette be az országos vámparancsnok hétfőn, a Nemzetközi Vámnap alkalmából rendezett sajtótájékoztatón. Nagy János elmondta, hogy az idei vámhatósági bevételeket alapvetően meghatározza az EU-csatlakozás május 1-jei dátuma. Az idén így csak 1 298 milliárd forint bevételt vár a költségvetés a vámhatóságtól.

Májustól Brüsszelbe megy a vámbevétel háromnegyede

Vám- és importbevételekből az első négy hónapban 32 milliárd forintra számít a költségvetés, míg a csatlakozás utáni 8 hónapban a 44 milliárd forintos bevételnek az egynegyede marad a magyar költségvetésben, a többi a brüsszeli központi kasszába folyik be. Így az idei év összességében 43 milliárd forint vám- és importbefizetésre számíthat a költségvetés, ami 88 milliárddal marad el a 2003. évi teljesítéstől.

Az országos parancsnok emlékeztetett arra, hogy a teljes vámhatósági bevételek mintegy 70 százalékát kitevő áfát – az EU-tagország viszonylatában – május 1-je után várhatóan az adóhatóság szedi be, s a harmadik országi forgalom utáni import áfabeszedés marad továbbra is a Vám- és Pénzügyőrségnél (VPOP-nél).

A vártnál több áfa- és jövedékiadó-bevétel

A múlt évi bevételek közül a vám- és importbefizetések kivételével túlteljesültek az előirányzatok. Vám- és importbefizetésből 2003-ban 131,3 milliárd forint érkezett be, ami 9,5 százalékkal maradt el az előirányzattól. Általános forgalmi adóból 1 699,5 milliárd forintos bevétel származott. Jövedéki adóból a múlt évben 595,3 milliárd forint folyt be, amely négymilliárddal haladta meg az előirányzatot. A fogyasztási adó bevétel 61 milliárd forintra teljesült tavaly, ami 25 százalékkal több, mint az eredetileg tervezett.

Az országos vámparancsnok azt is közölte: tavaly 35 ezer jogsértést derítettek fel, összesen 51,2 milliárd forintnyi értékben. Tavaly 585 esetben 278 ezer karton csempészett cigarettát foglalt le a vámhatóság, szemben a 2002-es 359 alkalommal és a 361 ezer kartonnal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik