Üzleti tippek

Termékdíjat vezetnének be gépkocsikra és műszaki cikkekre

Több visszaváltható csomagolású terméket szeretne az üzletek polcain látni a környezetvédelmi tárca. Ezen kívül a műszaki cikkekre és a gépkocsikra bevezetnék a termékdíjat. A kereskedelmi szövetség úgy látja: ez sérti a verseny szabadságát és indokolatlanul emeli az árakat.

Sokan azért választják inkább a műanyag palackos vagy papírdobozos termékeket, mert kényelmesek és egyszerűek. Ezekkel ugyanis nem kell később a visszaváltóhelyen sorbanállni, elég a szemetesig elvinni és máris megszabadultak tőlük. Nem csoda, hogy tíz év alatt másfélszeresére nőtt a háztartási hulladék mennyisége.

A környzetbarát vásárlási szokás visszaeséséhez persze az is hozzájárult, hogy a boltokban egyre kevesebb a visszaváltható csomagolású termék. A környezetvédelmi minisztérium ezért arra kötelezné a boltokat, hogy több újrahasznosítható árut tartsanak és a betétdíjakat is felemelné. A kereskedőknek első hallásra nem tetszik az ötlet.

Vámos György az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint nagyon nagy a veszélye, hogy eladatlan készletek halmozódnak fel az üzletekben, amely nagyon sok vállalkozást csődbe juttathat.

A kereskedelmi szövetség jelentős áremelkedéstől is tart, mivel a tárca növelné a csomagolóanyagok után fizetett termékdíjat is, sőt azt a következő években a műszaki cikkekre és a gépkocsikra is kiterjesztené.
Rakics Róbert, a Környezetvédelmi Minisztérium helyettes államtitkára azonban azzal érvelt, hogy a tárca gazdasági hatásvizsgálatokat végezett, amelyből az derült ki, hogy az intézkedés inflációgerjesztő hatása elhanyagolható lenne, 0,04 százalék.

A minisztérium azt reméli a rendelettől, hogy a termékek gyártói rákényszerülnek az újrahasznosításra és a visszaváltható csomagolások gyártására. Időközben az egyik élelmiszeráruház lánc az alumíniumból készült italos dobozok visszaváltását kezdeményezte. Kilónként hetven forintot fizetnek a dobozokért, az össze gyűjtött alumíniumot pedig újra hasznosítják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik