Üzleti tippek

Kész az első terv a gazdasági megszorításokra

Egyelőre a minisztériumok fejezeti előirányzatait és működési költségeit szorítaná meg a kijelölt pénzügyminiszter. Draskovics Tibor a tettekben „teljhatalmat” kapott azzal, hogy hangsúlyosan esik szó gazdasági kabinetbeli vezető szerepéről, vélik többen.

Elkészült a Pénzügyminisztériumban a Draskovics Tibor kijelölt pénzügyminiszter által beharangozott idei 120 milliárd forintos „takarékossági” csomag első munkaváltozata – tudta meg a Világgazdaság. Ez egyelőre azt javasolja, hogy a minisztériumok fejezeti kezelésű előirányzatait és működési költségeit érintse a megszorítás.

A kormány csak az új miniszter hivatalba lépését követően, február második felében tárgyalná a javaslatot. Egyelőre nem alakult meg a szocialista munkacsoport, amelyik segítené munkájában Draskovics Tibort, erre majd egy – valószínűleg az első – rendes ülésen kerülhet sor.
Draskovics „erejéről”, szerepéről eközben nincs egyetértés még a szocialista frakción belül sem. Többek szerint az eddigi mechanizmus nem változik belépésével, mivel – mondják – eddig is a pénzügyminiszter volt a gazdasági kabinet elnöke. A Pénzügyminisztérium első embere nem lett a miniszterelnök helyettese, az továbbra is a kancelláriaminiszter, s Csillag István gazdasági miniszter sem lett „hátrébb sorolva”, hiszen eddig sem állt elöl. Ezzel egyetértenek a szocialisták. Hozzáteszik: a hatáskörök törvényben rögzítettek, az új pénzügyminiszter nem kap nagyobb hatalmat elődjénél, ám feladata, hogy a koordináló szerepet töltse is be. Működtesse a gazdasági kabinetet, gyártson koncepciókat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik